Työntekijä joutui hiekoitinkoneeseen ja kuoli

Mediatiedote 3.4.2023

Kuopiolaisen kiinteistöpalvelualan yrityksen työntekijällä oli ollut 17.3.2023 työtehtävänään hiekoittaa yhtiön asiakkaiden pihoja. Hän oli mennyt tätä varten täyttämään traktorin perässä olevaan hiekoituslaitteeseen hiekkaa. Hiekoituskoneen kaukalossa oli ollut vanhaa hiekkaa, joka oli paakkuuntunut, ja kun hän oli hakannut paakkuja lapiolla, oli hänen hihansa joutunut hiekoituskoneen akselin vetämäksi. Työntekijä oli tämän seurauksena kietoutunut kokonaan konevoimalla pyörivään akseliin ja kuollut.  

Työsuojelutarkastaja tutki tapauksen ja laati siitä tarkastuskertomuksen. Tarkastuksella tuli ilmi, että hiekoituskoneeseen kuuluva suoja ei ollut paikoillaan tapaturman aiheuttaneessa eikä muissakaan hiekoituskoneissa. Jos koneen valmistajan koneisiin tarkoittama suojaritilä olisi ollut paikoillaan, tapaturman sattuminen ei olisi ollut mahdollista. Näin ollen asiassa oli syytä epäillä, että työnantaja on laiminlyönyt työturvallisuuslakia jättämällä asentamatta hiekoituskoneisiin tapaturman estävät suojat. Työsuojeluviranomainen tekee tapauksesta rikosilmoituksen.

Työsuojeluviranomaiselle on säädetty velvollisuudeksi tehdä poliisille rikosilmoitus, jos on perusteita epäillä, että työturvallisuuslain säännöksiä on laiminlyöty. Työturvallisuuslain laiminlyönti on säädetty rangaistavaksi työturvallisuusrikoksena, josta voi seurata sakkorangaistus työnantajan edustajille ja yhteisösakko työnantajana toimivalle yhtiölle. Tapauksissa, joissa työntekijä on kuollut työturvallisuuden laiminlyönnin seurauksena, on rikosnimikkeenä lähtökohtaisesti myös kuolemantuottamus. Tällöin työnantaja voi joutua maksamaan korvauksia kuolleen työntekijän omaisille, jos he sellaisia vaativat.

Vastaavilla koneilla on sattunut ennenkin vakavia tapaturmia 

Vastaavanlaisilla hiekoituskoneilla on aikaisemminkin sattunut vakavia tapaturmia. Joitakin vuosia sitten yksi työntekijä menetti toisen kätensä, kun työnantaja oli antanut työntekijän käyttöön vastaavanlaisen hiekoituskoneen, josta puuttui hiekoituskaukalon suoja. 

"Työturvallisuuslain mukaan työnantajan edustajilla on velvollisuus huolehtia, että koneissa on paikollaan kaikki koneiden valmistajien tarkoittamat ja muutkin tarvittavat suojat, joilla voidaan estää tapaturmien sattuminen*”, muistuttaa ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.


Lisätietoja
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, 029 501 6995, [email protected]
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue