Hyppää sisältöön

Työturvallisuuspuutteet omakotitalon rakennustyömaalla toivat sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Julkaisuajankohta 18.12.2024 12.33
Tyyppi:Tiedote

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi talopaketteja toimittavan yhtiön työmaapäällikön ja rakennuspäällikön 40 päiväsakon, sekä rakennusalalla toimivan aliurakoitsijayhtiön yrittäjän 50 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Kummallekin yhtiölle tuomittiin 10 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 16.12.2024.

Käsiteltävänä oikeudessa olivat työturvallisuuspuutteet omakotitalon rakennustyömaalla Hämeenlinnassa helmikuussa 2022. Turvallisuuspuutteita oli muun muassa putoamissuojauksessa, kulkuteissä ja henkilönsuojainten käytössä. Työsuojelutarkastuksella yhtiöille annettiin kehotukset korjata havaitut työturvallisuuspuutteet, mutta kaikkia puutteita ei korjattu työsuojelutarkastajan asettamaan määräaikaan mennessä.

Yksityishenkilöt olivat tehneet talopakettiyhtiön kanssa sopimuksen talon rakentamisesta. Kyseessä oli yhteinen rakennustyömaa ja tapauksessa oli kyse erityisesti siitä, oliko talopaketin toimittaja toiminut rakennustyömaalla päätoteuttajana ja siten vastannut työmaan työturvallisuudesta.

Käräjäoikeus katsoi, että talopaketin toimittaneella yhtiöllä oli ollut päävastuu työmaan työturvallisuudesta, ja että kyseinen yhtiö työmaan pääurakoitsijana oli toiminut rakennushankkeen päätoteuttajana. Tätä tuki käräjäoikeuden perustelujen mukaan kauppasopimuksessa ollut maininta siitä, että talopaketin toimittanut yhtiö vastaa työturvallisuusvastuista. Yhtiö oli myös toimittanut turvallisuusohjeistukset aliurakoitsijalle ennen töiden aloittamista ja vaatinut aliurakoitsijalta työturvallisuusvaatimusten huomioimista. Yhtiö oli myös vastauksessaan ilmoittanut valvoneensa työturvallisuusohjeiden noudattamista ja painottaneensa työturvallisuutta aliurakoitsijoiden kanssa. 

Käräjäoikeus katsoi vastaajiina olleiden talopaketin toimittaneen yhtiön edustajien syyllistyneen työturvallisuusrikokseen. Työmaapäällikön osalta tätä tuki käräjäoikeuden perustelujen mukaan muun muassa työnjohtaja-asema sekä se, ettei hän ollut varmistanut telineiden turvallisuutta, eikä käynyt tarkistamassa, onko turvallisuuspuutteet korjattu ennen töiden jatkamista. Rakennuspäällikön käräjäoikeus katsoi olleen osaltaan vastuussa siitä, ettei hänen alaisellaan työmaapäälliköllä ollut käräjäoikeuden näkemyksen mukaan riittävää työaikaresurssia käydä tarkastamassa, että työturvallisuuspuutteet olisi korjattu. 

Käräjäoikeus katsoi, että konkreettisin vastuu työmaan turvallisuudesta oli ollut aliurakoitsijayhtiöllä ja sen edustajana toimineella yrittäjällä, joka itsekin työskenteli työmaalla. Käräjäoikeus katsoi yrittäjän yhtiön edustajana olleen vastuussa alaistensa työturvallisuudesta ja siten syyllistyneen työturvallisuusrikokseen.

Yhteisen rakennustyömaan vastuut syytä selvittää osapuolille ennen rakennustoimia

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Linda Ropa muistuttaa, että yhteisen rakennustyömaan osapuolten työturvallisuusvastuut on syytä selvittää ennen rakennustoimiin ryhtymistä. Epäselvyyksiä on usein siitä, mikä taho työmaalla on toiminut päätoteuttajana. Jos päätoteuttajaa ei ole nimetty, arvioitavaksi tulee se, kuka tosiasiassa käytti työmaalla pääasiallista määräysvaltaa. Yhteisellä rakennustyömaalla toimivalla työnantajalla on kuitenkin aina myös työnantajan vastuut, vaikka päätoteuttaja käyttääkin työmaalla pääasiallista määräysvaltaa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 23/1555. Tuomio ei ole lainvoimainen.


Yhteyshenkilöt

Juristi Linda Ropa, 0295 016 293

Työolot Työsuojelu Työsuojeluviranomainen