Ajo- ja lepoaikatietoja ei luovutettu työsuojeluviranomaiselle – toimitusjohtajalle sakot

Mediatiedote 13.2.2020

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kuljetusalan yrityksen toimitusjohtajan tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkomisesta 15 päiväsakon sakkorangaistukseen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 12.2.2020.

Asia liittyi Etelä-Hämeessä toimivan yrityksen autonkuljettajien ajo- ja lepoaikoja koskevien tietojen tekniseen tallentamiseen ja luovuttamiseen niitä valvovalle työsuojeluviranomaiselle. Työsuojeluviranomainen oli pyytänyt tarkastusta varten ajo- ja lepoaikatietoja syys- ja marraskuun väliseltä ajalta 2017.

Tuomittu oli käräjäoikeuden mukaan törkeästä huolimattomuudesta jättänyt yrityksensä 11 kuljettajan ajopiirtureiden tiedot luovuttamatta kokonaan ja neljän tiedot osittain.

Autonkuljettajan ajo- ja lepoaikoja koskevat määräykset ovat yhdenmukaisia koko Euroopan unionissa, ja ne koskevat eräin poikkeuksia kaikkia kuorma- ja linja-auton kuljettajia.

”Niiden noudattaminen on tärkeää muun muassa liikenneturvallisuuteen liittyvistä syistä, ja siksi sitä myös viranomaisvoimin valvotaan”, kertoo työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 12.2.2020, R 19/1471. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisätiedot:
Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto