Kesätyöpaikkojen valvonta: osa nuorista sai liian pientä palkkaa
Työsuojeluviranomainen tarkasti kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja. Osa nuorista sai pienempää palkkaa, kuin mitä työehtosopimuksen ja työkokemuksen mukaan heille olisi pitänyt maksaa. Nuorten työpaikkoihin tehtiin kesän aikana noin 150 tarkastusta.
Useilla tarkastuksilla havaittiin selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa. Tavallisin laiminlyönti oli se, että palkka alitti yleissitovan työehtosopimuksen mukaisen vähimmäispalkan. Joissakin tapauksissa palkkaluokka oli liian alhainen kokemukseen nähden. Esimerkiksi yli vuoden töissä olleelle maksettiin harjoittelijan palkkaa. Myös ylityökorvauksia, iltalisiä ja sunnuntaikorvauksia oli jäänyt maksamatta.
”Osa työnantajista ei oma-aloitteisesti maksa nuorelle hänelle kuuluvaa palkkaa. Nuoret ovat työelämässä erityisen haavoittuvassa asemassa, ja heidän voi olla vaikea vaatia oikeuksiaan. He eivät välttämättä osaa lähteä hakemaan puuttuvia palkkojaan, eivätkä usein edes tiedä, millaista palkkaa heidän kuuluisi saada. Monet nuoret eivät ole ammattiliiton jäseniä, joten he eivät voi pyytää ammattiliitolta apua”, kertoo työsuojelutarkastaja Saila Lähdesmäki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Palkkasaatavien hakemiseen voi pyytää apua esimerkiksi omalta ammattiliitolta, oikeusaputoimistosta tai yksityiseltä juristilta.
Työsuojeluviranomainen voi vaatia työnantajaa maksamaan jatkossa palkan oikein, jos työntekijän työsuhde on edelleen voimassa. Lisäksi työsuojeluviranomainen voi selvittää, onko nuoren työnantaja syyllistynyt syrjintään iän perusteella. Työsuojeluviranomaisen puhelinneuvonta palvelee numerossa 0295 016 620.
Nuoret on perehdytettävä huolella turvalliseen työhön
Työsuhdeasioiden lisäksi nuorten työpaikoilla valvottiin työturvallisuutta. Tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytykseen liittyen. Työntekijöitä ei ollut perehdytetty esimerkiksi:
- uhkaavissa asiakaspalvelutilanteissa toimimiseen, vaikka työpaikalla oli esimerkiksi anniskelua
- koneiden ja laitteiden käyttöön
- kemikaalien turvalliseen käyttöön
- työterveyshuollon sisältöön ja sijaintiin
- toimintatapoihin sairastumisen tai työtapaturman varalta.
Eräällä työpaikalla perehdytys annettiin kielillä, joita osa työntekijöistä ei ymmärtänyt. Toisella työpaikalla työharjoittelijat eivät saaneet samaa turvallisuuskoulutusta kuin muut työntekijät. Kolmannessa perehdytys annettiin niin nopeasti, että työntekijät eivät ehtineet sisäistää sitä.
”Usein nuorilla on melko vähän työkokemusta, joten heidät on perehdytettävä huolellisesti turvallisiin työtapoihin. Kukaan työnantaja ei halua vastuulleen nuoren vakavaa loukkaantumista”, Lähdesmäki korostaa.
Yhteyshenkilöt
Työsuhdeasiat: tarkastaja Saila Lähdesmäki, 0295 016 028, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Työturvallisuusasiat: tarkastaja Jori Sinisalmi, 0295 018 186, Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
sähköpostit muotoa [email protected]