Laki velvoittaa työnantajaa ehkäisemään haitallista kuormitusta

Päivi Laakso 19.2.2024 / päivitetty 19.2.2024 09:51

Helsingin Sanomat julkaisi 8.2.2024 uutisen Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen tutkimuksesta, jonka mukaan keskeytykset ja liian kova työtahti kuormittavat työpaikoilla. Tutkimustulokset vastaavat työsuojelutarkastuksilla esille tulleita havaintoja. 

Psykososiaaliseen kuormitukseen kohdistuvilla työsuojelutarkastuksilla käytetään Työn psykososiaaliset kuormitustekijät -kyselyä. Kyselyllä saadaan yleiskuva työntekijöiden kokemasta psykososiaalisesta kuormituksesta. Vuosien 2021–2023 aikana aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet tekivät psykososiaaliseen kuormitukseen kohdistuvien tarkastusten yhteydessä lähes 2700 kyselyä eri toimialojen työpaikoille. Kyselyä on käytetty aina, kun työpaikalla on ollut riittävä määrä työntekijöitä kyselyn luottamuksellisuuden säilyttämiseksi.

Kyselyiden perusteella yleisin työpaikoilla esiintyvä kuormitustekijä on usean eri asian tekeminen samanaikaisesti. Toisena listalla on liiallinen työmäärä työaikaan nähden ja kolmantena työn jatkuva keskeytyminen. Myös epäselvyydet tehtävänkuvissa tai vastuissa ja toimiminen epäselvien ohjeiden tai odotusten pohjalta nousivat viiden yleisimmin koetun kuormitustekijän joukkoon.

Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen työsuojeluhenkilöstölle toteutetun Työsuojelupaneelin mukaan kuormituksen hallinta koetaan vaativaksi. Psykososiaalista kuormitusta on kuitenkin mahdollista ennaltaehkäistä ja hallita järjestelmällisesti. Onnistunut psykososiaalisen kuormituksen hallinta edellyttää prosessiin osallistuvien riittävää osaamista ja sitä, että kuormituksen arviointia tukevat työvälineet ovat kunnossa. Kun työn kuormitustekijät on tunnistettu, voidaan työpaikalla hallita kuormitusta kohdistamalla toimenpiteitä oikeisiin asioihin. 

Psykososiaalisilla kuormitustekijöillä tarkoitetaan työn sisältöön ja järjestelyihin sekä työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyviä tekijöitä. Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa tunnistamaan ja arvioimaan kuormitustekijöitä ja ryhtymään toimiin haitallisen kuormituksen poistamiseksi tai vähentämiseksi. Tietoa ja tukea saa muun muassa Työsuojeluhallinnon verkkosivuilta ja verkkoseminaareista. Työn psykososiaaliset kuormitustekijät -kysely käyttöohjeineen on työpaikkojen hyödynnettävissä maksutta.

Tekstin kirjoittaja Päivi Laakso.

 

Päivi Laakso

Päivi Laakso

Yksikön päällikkö