Mitä on työsuojelu?
Kerran pohtiessani jotakin työasiaa, mieleeni juolahti kysymys: "Mitä on työsuojelu?". Jotkut saattavat ajatella, että tarkastaja pohtii yksinkertaista asiaa. Toisaalta se on yksinkertaista, mutta toisaalta ei. Hetken pohdittuani totesin, että kysymys on niin mielenkiintoinen, että sen tutkiminen on välttämätöntä.
Oman työni vuoksi näkemykseni on hieman "tarkastajamainen" ja liian fokusoitunut lakikirjaan. Halusin saada laajempia näkemyksiä, joten keskustelin puhelimitse ja arktisissa olosuhteissa futishallin uumenissa tuttavien kanssa, joiden työhön työsuojelu kuuluu merkittävällä tavalla. Keskustelut paljastivat, että työsuojelu voi merkitä eri ihmisille eri asioita riippuen heidän näkökulmastaan ja työtehtävästään. Aihealue on todella laaja.
Kaikki lähti liikkeelle työväen suojelusta?
Ennen kuin syvennän työsuojelu-sanan merkitystä, haluan pohtia sen historiaa. Tutkin vanhoja sanomalehtiä Kansallisarkiston digipalvelussa. Löysin esimerkiksi Kansan työlehdestä vuodelta 1931 artikkelin, jossa vaadittiin kotiapulaiselle laillista työsuojelua. Suomen sosiaalidemokraattilehdessä puolestaan oli otsikko "Kaksi tärkeätä askelta työväen suojelussa". Tämä herätti ajatuksen, että "työsuojelu" saattaa juontaa juurensa termistä "työväen suojelu", nykyaikaisemmin "työntekijöiden suojelu". Vanhat lehdet osoittavat, että sanaa "työsuojelu" on käytetty mediassa monissa yhteyksissä jo yli sata vuotta.
Työsuojelu näkyy työssäni tarkastajana. Keskustelen lähes päivittäin työsuojeluhallinnon tarkastajakunnan kanssa ja pidän työajan ulkopuolella työsuojeluun liittyviä luentoja. Työsuojelulainsäädäntö ohjaa vahvasti keskustelujamme tarkastajien kanssa, kun taas muiden asiantuntijoiden kanssa keskitymme ratkaisuihin, jotka tekevät työstä mahdollisimman turvallista. Työsuojelu on tärkeä osa työnantajan ja työntekijän toimintaa, ohjaten sitä osittain alitajuisestikin.
Työsuojelu varmistaa työn turvallisuuden
Entä työn merkitys yhteiskunnassa? Se on hyvinvointiyhteiskuntamme perusta ja aina vahvasti esillä julkisessa keskustelussa. Työsuojelu – työnteon suojeleminen – kattaa kaikki toimenpiteet ja teot, joilla varmistetaan, että työntekijä tuntee olonsa turvalliseksi. Se tarkoittaa toimenpiteitä työtapaturmien ja ammattitautien ehkäisemiseksi ja työpaikan fyysisen ja henkisen turvallisuuden takaamiseksi. Työsuojeluun sisältyy myös sovitun korvauksen saaminen työstä sekä perheen elättäminen. Lopulta työsuojelu mahdollistaa sen, että työntekijä voi jäädä eläkkeelle hyvävointisena.
Pohdin vielä "työsuojelu"-sanan ydintä. Onko huonoa työsuojelua olemassa vai onko niin, että jos kaikki on rempallaan, työsuojelua ei ole lainkaan? Työsuojelu on niin tärkeä asia, ettei se voi olla huonosti toteutettu; jos kaikki on rempallaan, työsuojelua ei yksinkertaisesti ole.
Tämä blogikirjoitus on vain pintaraapaisu aiheeseen. Tunnustan, että paljon jäi käsittelemättä, mutta jatkan pohdintaa ja palaan aiheeseen. Haasteena on, että työsuojelu ei aina ole työsuojelulainsäädännön vaatimalla tasolla. Jos kaikki osapuolet, työntekijästä ylimpään johtoon, tekevät omat toimenpiteensä "työsuojelu"-sanan alla, olemme matkalla kohti hyvää työsuojelua. Asenne on avainasemassa. Hyvää alkanutta vuotta kaikille ja tehdään työsuojelua yhdessä!