Miten työsuojelutarkastajiin suhtaudutaan työpaikoilla?
Työsuojelutarkastajana kohtaan monenlaisia työpaikkoja ja vastaanottoja. Työpaikkojen suhtautumistavat vaihtelevat avoimen vihamielisestä innostuneeseen. Jokainen tarkastusvierailu on uniikki ja ensimmäistä kertaa uuteen työpaikkaan marssiessa voi kokeneellakin tarkastajalla olla vähän perhosia vatsassa. Tai ainakin minulla on!
Yleensä työpaikan suhtautuminen työsuojelutarkastajaan tulee ilmi ensimmäisen minuutin aikana. Se on muutenkin hetki, joissa työsuojelutarkastajan aloitussanoilla voi olla suuri merkitys työpaikalle. Yleensä itse lähden positiivisuuden kautta etsimällä jonkun kohdan, josta voin vähän työpaikkaa kehaista. Näin voidaan saada jää murrettua ja ehkä edessä on vähemmän kivinen tie.
Kun työsuojelutarkastuksella syntyy hattutemppu
Tarkastuksilla tulee joskus vastaan tilanteita, joissa tajuaa olevansa työpaikalle ainoa väylä työturvallisuusasioihin. On työpaikkoja, joissa työsuojelutarkastajia ei ole käynyt ja työsuojelukulttuuria ei ole työnantaja muutenkaan harrastanut. Tällöin tarkastuksella saattaa syntyä tilanne, että työnantajan edustajilla syttyy mielenkiinto johonkin työsuojelulliseen asiaan ja he alkavat kysellä aiheesta enemmän.
Tällaisen positiivisen mielenkiinnon ryppään noustessa pintaan, olen tajunnut, että ”nyt on paikka laukoa”. Tarkastajalla on urheilutermein mahdollisuus tehdä maali. Siinä maalissa ei verkot mene tötterölle, mutta siinä hetkessä tarkastajalla on mahdollisuus herätellä työpaikkaa työsuojeluasioissa. Ja kun työpaikka on tilanteessa mukana, tarkastajalla on mahdollisuus todella saada työpaikkaa toiminaan työsuojelullisissa asioissa ja siemen työsuojelukulttuurin syntymiseen on otollinen. Hattutempun tajuaa tehneensä siinä kohtaa, kun tarkastuksen jälkeen työpaikalta ollaan oma-aloitteisesti yhteydessä ja halutaan tietoa, kuinka jokin asia kannattaisi tehdä.
Miksi työsuojelukulttuuri on tärkeää?
Työsuojelutarkastaja voi auttaa työnantajaa näkemään, miksi työsuojelukulttuuria kannattaisi työpaikalla syleillä. Se ei ole aina helppo tehtävä, mutta muutaman kerran olen siinä onnistunut. Työsuojelutarkastajan täytyy nähdä, mitkä työsuojelulliset ilmiöt ovat juuri siinä työpaikassa suuressa roolissa ja auttaa työpaikkaa näiden ilmiöiden kautta tajuamaan, että muutamilla ”peliliikkeillä” saadaan työturvallisuus huippuunsa. Ehkä saadaan synnytettyä työpaikalle väylä työsuojelukulttuurin syntymiseen. Kun työpaikalle syntyy työsuojelukulttuuria, työsuojeluasioihin tartutaan tarmokkaasti, oma-aloitteisesti ja oikea-aikaisesti. Työsuojelukulttuuri ei ole irrallista muusta työpaikan toiminnasta, vaan se kuuluu kokonaisuuteen.
Kun palaan työpaikoille, joissa aikaisemmat tarkastukset ovat olleet ensimmäisiä, huomaan toisinaan, että viestini on mennyt perille. Vaikka työsuojelun taso ei vielä ole huippuluokkaa, tarkastajana vastaanotto on usein lämmin. Yleensä minulle kerrotaan, miten edellisen tarkastuksen suositukset on otettu käyttöön ja kuinka työpaikka on tehnyt oma-aloitteisia parannuksia. Näissä tilanteissa uuden tarkastuksen aloittaminen tuntuu erityisen mukavalta. Vaikka tämä ei ole jokapäiväinen kokemus, tällaiset hetket osoittavat, että olen onnistunut työssäni.