Nuoret työntekijät kuormittuvat – Miten työnantaja voi tukea heidän jaksamistaan?
Nuorten työntekijöiden kuormitus työelämässä on tutkimusten mukaan lisääntynyt. Erityisen paineen alla ovat alle 30-vuotiaat sosiaali- ja terveysalalla sekä opetus- ja kasvatusalalla työskentelevät. Miten työnantajan tulisi huomioida työntekijöiden nuori ikä ja miten vaarojen arviointia tulisi asiassa hyödyntää?
Kevan laatiman Julkisen alan työhyvinvointi 2022 -tutkimuksen mukaan nuorten kuormittuminen työelämässä on 2020-luvulla pahentunut, eikä sitä ole saatu kääntymään parempaan suuntaan. Samansuuntaisia tuloksia on Kevan mukaan saatu myös Nuorisobarometrista.
Kevan tutkimuksen mukaan julkisen alan työpaikoista erityisesti sosiaali- ja terveysala sekä opetus- ja kasvatusala ovat alle 30-vuotiaiden työntekijöiden taholta koettu kuormittavina toimialoina. Kuormitusta on koettu sekä psykososiaalisista että fyysisistä syistä. Samat toimialat ovat olleet esillä yhteiskunnallisissa keskusteluissa, joissa on korostettu alojen huonoa palkkausta ja työoloja.
Suhtautuvatko nuoret työhön eri tavalla kuin vanhemmat sukupolvet?
Nuoria työllistävillä työpaikoilla olemme ajoittain keskustelleet työnantajien kanssa sukupolvien välisistä eroista työhön suhtautumisessa. Työpaikoilla on saatettu havaita, että työtä ei enää priorisoida samalla tavalla kuin aiemmat sukupolvet tekivät. Vaikka suhtautuminen työhön on muuttunut, ei nykykäsityksen mukaan ole tavoiteltavaa, että työntekijä ajattelisi ”elävänsä, jotta voi tehdä työtä”. Terve suhtautuminen työhön voi lisätä mahdollisuuksia pidempään työuraan. On myös tärkeää muistaa, että työelämä, työvälineet, työympäristö ja työn tekemisen tavat ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä, mikä vaatii muutosta ja sopeutumista sekä työnantajilta että työntekijöiltä.
Nuorten työntekijöiden perehdyttämiseen on panostettava
Nuorten työelämätaidot kehittyvät kaikessa työssä, ja heidän ensimmäiset työnantajansa ovat avainasemassa siinä, miten nuoret tulevat jatkossa suhtautumaan tuleviin työpaikkoihin.
Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on otettava huomioon vaarojen arvioinnissa muun muassa työntekijöiden ikä. Iän huomioiminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että huomioidaan, ettei nuorilla työntekijöillä välttämättä vielä ole oma-aloitteista kykyä sopeutua työyhteisöön tai esimerkiksi asiakaspalvelutehtäviin. Työntekijän ikä voi vaikuttaa myös siihen, miten kuormittavana (psyykkisesti tai fyysisesti) työ koetaan. Työnantajan tuleekin työpaikan vaarojen arvioinnin kautta kiinnittää huomiota perehdytyksen sisältöön ja laatuun sekä siihen, että sillä vastataan nuorempien työntekijöiden tarpeeseen. Esimerkiksi työpaikan työ- ja toimintaohjeiden täytyy usein olla konkreettisempia kuin niillä työpaikoilla, joissa työskentelee kokeneita konkareita. Ohjeita on annettava myös tilanteisiin, joissa työntekijä kokee kuormittuvansa työssään liikaa. Työnantajan tulee ottaa työntekijän nuori ikä huomioon myös työtehtävien jakamisessa, sillä kaikkea työtä ei ole luvallista teettää nuorella tai alaikäisellä työntekijällä.
Vinkkejä työntekijöiden perehdyttämiseen löytyy mm. verkkosivuiltamme täältä.
Turvallisuusjohtamisella vaikutetaan työpaikan työoloihin
Yhä useampi työsuojelutarkastus kohdistuu sote-, opetus- ja kasvatusalojen työpaikoille. Työsuojeluvalvonnan tehtävänä on havaita työpaikoilla esiintyviä epäkohtia ja velvoittaa työnantajia korjaamaan puutteet. Tarkastajana tiedän kuitenkin, etteivät kaikki kyseisten alojen työpaikat tai työolot ole automaattisesti huonoja. Työsuojelutarkastajan tarkastuskertomusta ei pitäisi suoraviivaisesti pitää hyvän tai huonon työpaikan mittarina.
Työnantajien kanssa keskustellessani monet heistä kuvaavat työntekijöitään innostuneiksi, tunnollisiksi, empaattisiksi ja sitoutuneiksi. Näiden työntekijöiden tarve on nyt suurempi kuin koskaan. Siksi meidän tulisi kiinnittää huomiota myös siihen, miten näistä toimialoista puhutaan. Työnantajien ja työpaikkojen yleinen huonoksi leimaaminen ei tuo ratkaisuja työolosuhteisiin, työvoimapulaan tai siihen, kuinka vetovoimaisina alojen opiskelupaikat ja työpaikat koetaan. Näiden toimialojen tunnolliset työntekijät ovat myös vaarassa uupua, jos uusia kollegoita ei saada avuksi jatkamaan ja jakamaan tärkeää työtä.
Kun työnantaja toimii työlainsäädännön edellyttämällä tavalla kuormittumisen hallinnassa, ennaltaehkäistään haitallisen kuormituksen syntyä, vähennetään sairauspoissaoloja ja parannetaan kuormittuneiden työntekijöiden työhönpaluun mahdollisuuksia. Näillä järjestelmällisillä toimilla sekä uudet että vanhat ammattilaiset saadaan pidettyä talossa ja hyvinvointi työpaikalla paranee.
Keskiössä on työpaikan työsuojelukulttuuri
Työpaikan kuormituksen hallinnan ei tulisi olla yksistään esihenkilöiden vastuulla, vaan se edellyttää esihenkilöiden, johdon ja työpaikan oman työsuojeluorganisaation sujuvaa yhteistyötä sekä työterveyshuollon asiantuntijuuden hyödyntämistä. Myös henkilöstön tulee sitoutua siihen, että epäkohdat tuodaan työnantajan tietoon ja niiden käsittelyyn ja ratkaisuehdotuksiin suhtaudutaan avoimesti ja rakentavasti.
Työsuojeluviranomainen on järjestänyt useita maksuttomia verkkoseminaareja työpaikkojen turvallisuusjohtamisen tueksi. Niiden taltioinnit löytyvät verkkosivujemme Tapahtumat-osiosta. Verkkoseminaareissa on käsitelty esimerkiksi psykososiaalisen kuormituksen arviointia, työterveyshuoltoyhteistyötä, häirinnän ennaltaehkäisyä ja vaihtelevaa työaikaa.
Kiitos kuuluu perehdyttäjille
Omaan peruskoulutukseeni kuului aikanaan useita työssäoppimisjaksoja, joille ominaista oli harjoittelupaikkojen ja perehdyttäjien tiheä vaihtuminen. Yritin tuolloin kannustaa perehdyttäjiä lupaamalla, että hyvällä alkuperehdytyksellä minusta saisi enemmän apua harjoittelun loppuajasta. Ilman perehdyttäjien tukea omat työelämätaitoni eivät olisi kehittyneet ja tulevilla työnantajillani olisi ollut suurempi taakka kanssani. Kiitos siis kaikille harjoittelupaikkojen ja entisten työpaikkojen perehdyttäjille, jotka jaksoitte aikanaan luottaa nuoreen tulevaisuuden työntekijään. Tsemppiä myös kaikille tämän hetken perehdyttäjille, jotka parhaillaan valmistelette tulevaisuuden osaajia! Työnne on arvokasta.
Tutustu myös työn psykososiaaliset kuormitustekijät ja fyysinen kuormitus -verkkosivuihimme.