Hyppää sisältöön

Pientalotyömailla on joskus keittiön tapetin väri oleellisempaa kuin katolla työskentelevän työturvallisuus

Mikko Koivisto 23.5.2025 / päivitetty 23.5.2025 13:24

Kesän koittaessa myös pientalotyömailta alkaa kuulua rakentamisen ääniä enemmän ja enemmän. Moni pariskunta on aloittanut oman rakennusprojektinsa, joka saattaa jäädä ainoaksi toteutetuksi rakennusprojektiksi elämän aikana. ”Volume” nousee niin itse rakentamisesta kuin myös rakennuttajapariskunnan keskusteluista, kun etsitään taloudellista ja näyttävää ratkaisua kylpyhuoneen laatoitukseksi. Kun projektiin lähtee sellainen pariskunta, joista kummallakaan ei ole tietoa rakennustyömaan työturvallisuudesta, voi olohuoneen tapetin väri olla tärkeämpää kuin se, että katolla työskenteleville on järjestetty putoamissuojaus. 

Työsuojelutarkastajana pientalotyömailla tarkastuksia tehdessä on tullut monesti ilmi, että rakennushankkeeseen ryhtyvällä pariskunnalla ei ole mitään tietoa rakennustyömaan osapuolten työturvallisuusvastuista. Tarkastuksilla aiheelle on välillä naureskeltu tai suhtauduttu vähättelevästi ja toisinaan jopa tarkastajan asiantuntemusta on epäilty. 

Oletko tietämättäsi rakennustyömaan päätoteuttaja?

Rakennushankkeeseen ryhtyvästä rakennuttajapariskunnasta saattaa tulla tietämättään rakennustyömaan päätoteuttaja ja täten taho, jolla on suurin työturvallisuusvastuu rakennustyömaalla. Tämä saattaa olla jopa kohta, jota työmaalla toimivat urakoitsijat käyttävät hyväkseen. Joissain tapauksissa vastuu jätetään rakennuttajapariskunnalle jopa tahallisesti. Onneksi useimmiten tämä tieto kuitenkin kerrotaan rakennuttajalle, ja päätoteuttajaksi nimetään taho, jolla on kyky ja osaaminen hoitaa tehtävä. Näin rakennuttajapariskunta voi keskittyä eteisaulan kattolistojen profiilin valintaan.

Päätoteuttajan nimeäminen on juuri rakennuttajan tehtävä. Toki pelkkä nimeäminen ei sinällään riitä, vaan sen joka toimii päätoteuttajana on myös hyväksyttävä se asia. Se on sopimusasia.

Onhan työmaalla työturvallisuudesta vastaava työnjohtaja?

Työsuojelutarkastajana olen pientalotyömailla usein kohdannut tilanteita, joissa rakennuttajapariskunta toimii tosiasiassa päätoteuttajana, mutta toteaa, että työmaalle on kyllä nimetty vastaava työnjohtaja. Kun olen kysynyt tarkemmin, että vastaako hän myös työmaan turvallisuudesta ja toimii päätoteuttajan vastuuhenkilönä, ei tähän enää ole osattu vastata.

Kun olen myöhemmin ollut yhteydessä vastaavaan työnjohtajaan, vastauksena on usein ollut, että hän toimii ainoastaan rakennus- ja maankäyttölain mukaisena vastaavana työnjohtajana, ei rakennustyön turvallisuudesta annetun asetuksen mukaisena työmaan vastuuhenkilönä. Työturvallisuus ei siis kuulu hänen vastuualueeseensa.

Usein käy myös ilmi, että vastaavan työnjohtajan työmaakäynnit ovat niin harvinaisia, ettei työturvallisuuden valvonta käytännössä onnistu. Tämäkin asia on rakennuttajapariskunnan syytä varmistaa, mikäli he aikovat toimia työmaansa päätoteuttajana.

Pientalotyömailla riskialttiimpia töitä ovat mm. elementtien asennus ja kattotyöt. Kun näiden töiden lisäksi huolehtii siitä, että työntekijät käyttävät suojakypärää, sirkkeleissä on suojaukset ja työmaalla on laudan palat ojennuksessa, vältytään monelta onnettomuudelta. Kun nämä muutamat asiat muistetaan pientalotyömailla ja vähän isommillakin, niin riskit onnettomuuksille vähenevät ja työmaalla on turvallista työskennellä.

Haluan tämänkin blogin lopettaa positiivisin mielin. Myös pientalotyömaiden työturvallisuus on parantunut viime vuosina rutkasti. Alalla on myös pientalotyömailla suunnannäyttäjiä talopakettifirmoissa ja muissakin urakoitsijoissa, jotka ottavat työmaan päätoteuttajan vastuut hoidettavakseen ja meno työmaalla on turvallista ja lainsäädännön mukaista. Jatketaan samaan tapaan. Vielä loppuinfo tähän blogiin; Rakennuttajapariskunta, muista nimetä työmaallesi päätoteuttaja! Hyvää ja työturvallista kesää myös pientalotyömaille.

P.S. Lisätietoa pientalotyömaiden työturvallisuusvastuista löytyy täältä.

Mikko Koivisto

Mikko Koivisto

Ylitarkastaja