Hyppää sisältöön

Puutarha-alan työantaja: Henkilönostimet on tarkastettava vuosittain

Verkkouutinen 7.2.2025

Moni puutarha-alan työantaja ei tiedä, että tietyille kasvihuoneiden henkilönostimille on teetettävä vuosittain määräaikaistarkastukset. Laiminlyönnit ovat käyneet ilmi työsuojeluviranomaisten kasvihuoneille tekemässä valvonnassa.

CE-merkintä, käyttöohje ja vaatimustenmukaisuusvakuutus

Kasvihuoneilla käytetään erilaisia konekäyttöisiä henkilönostimia. Henkilönostimella tarkoitetaan tässä konekäyttöistä työvälinettä, joka nostaa henkilöä sen työskentelytasolta käsin tehtävää työtä varten – esimerkiksi saksilavanostinta, jotka on tarkoitettu kasvien hoidossa käytettäväksi. Näiden lisäksi työpaikoilla voi olla myös muita henkilönostimia tai nostureita, joiden määräaikaistarkastuksista on huolehdittava.

Työturvallisuuslainsäädännön noudattamista työpaikoilla valvova työsuojeluviranomainen painottaa, että työpaikalla käytettävien koneiden ja laitteiden pitää olla CE-merkittyjä ja niistä pitää löytyä käyttäjien ymmärtämä käyttöohje ja vaatimustenmukaisuusvakuutus. Käyttöohjeessa on usein ohjeistettu huollon ja kunnossapidon lisäksi erilaisia työpaikalla tehtäviä työvälineen käyttöön liittyvä tarkastuksia.

Sertifioitu asiantuntija tai asiantuntijayhteisö

Näiden toimintakunnon varmistamiseen tarkoitettujen tarkastusten lisäksi edellytetään ulkopuolisen sertifioidun asiantuntijan tai asiantuntijayhteisön vuoden välein tekemiä määräaikaistarkastuksia. Vaatimus perustuu työturvallisuuslakiin (738/2002) ja valtioneuvoston asetukseen työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008).

Työpaikan ulkopuolisen sertifioidun asiantuntijan tai asiantuntijayhteisön tekemää tarkastusta edellytetään kaikilta henkilönostimilta ja yli 500 kg nostavilta konekäyttöisiltä nostureilta. Lisäksi osa sähköisistä nosto-ovista kuuluu määräaikaistarkastusten piiriin. Hissiturvallisuuslaki (1134/2016) edellyttää neljän vuoden välein tehtävää tarkastusta yli 2,9 m korkeilta sähkökäyttöisiltä ovilta, joiden ovipinta ei kierry rullalle akselin ympäri.

Henkilönostinten käyttäjiltä edellytetään lisäksi työnantajan antamaa kirjallista lupaa henkilönostimen käyttöön. Luvan tarkoitus on todentaa se, että työnantaja on varmistanut työntekijän hallitsevan kyseisen henkilönostimen turvallisen käytön. Lupa on työnantajan vapaamuotoinen kirjallinen lupa, josta käy ilmi luvan haltija sekä henkilönostintyypit, joita hän saa käyttää.

Konetarkastuksista löytyy lisätietoa työsuojeluviranomaisen Tyosuojelu.fi-verkkopalvelusta.
Työturvallisuuskeskus on tehnyt puutarha-alan työturvallisuudesta oppaan, joka pyrkii vastaamaan kysymyksiin ja opastamaan puutarha-alan työtehtäviin liittyvissä turvallisuus- ja hyvinvointiasioissa.

Lisätiedot:
Tarkastaja Pia Anttonen, etunimi.sukunimi[at]avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto