Puutteita asbestipurkutyössä – sakot työnjohtajalle

Mediatiedote 19.12.2022

Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi kosteudenhallintaremontteja hoitavan yhtiön työnjohtajan syylliseksi työturvallisuusrikokseen. Hänet tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 50 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 29.11.2022.

Yhtiö oli suorittanut vuonna 2020 asbestia sisältävän kattopinnoitteen poistotyön omakotitalotyömaalla, joka sijaitsi Parolannummella. Asbestipurkutyön jälkeen yhtiön työntekijät kiinnittivät rakennuksen katolle uutta aluskatetta. 

Työmaalla havaittiin työsuojelutarkastuksen aikana useita turvallisuuspuutteita. Työntekijät muun muassa työskentelivät katolla ilman putoamissuojausta. Lisäksi aluetta ei asbestipurkutyön jälkeen ollut puhdistettu, koska työmaalla ei ollut puhdistamiseen tarvittavia imureita. Työntekijät työskentelivät altistumisvaarallisella alueella ilman asbestilta suojaavia hengityssuojaimia ja suojavaatteita. Työntekijöillä ei ollut myöskään pesuvälineitä hengityssuojaimien ja muiden pintojen puhdistamiseen. 

Asbestijätettä oli rakennuksen ympärillä maassa, räystäissä ja työmaalla sijaitsevilla telineillä. Katolta poistettu asbestijäte oli avonaisissa suursäkeissä kuorma-auton lavalla. Jätepakkauksia ei ollut merkitty asbestista varoittavin merkinnöin. Asbestityöaluetta ei ollut rajattu ja osoitettu varoitusmerkein eikä asbestityön suorittamisen tietoja ollut asetettu näkyville.

Työmaan työnjohtaja oli kirjallisessa vastauksessaan tunnustanut menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla, eikä käräjäoikeudella ollut syytä epäillä tunnustuksen oikeellisuutta. 

Työsuojelun lakimies Jasmine Peltorinne Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että asbestipurkutyössä on tärkeää huolehtia myös työpaikalla tapaturmavaaran aiheuttavan rakennusjätteen sekä altistumisvaaran aiheuttavan asbestimateriaalin ja asbestipölyn siivoamisesta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 29.11.2022, asianumero R 22/1121.

Lisätiedot:
Lakimies Jasmine Peltorinne, 0295 016 674, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto