Sakkorangaistus raskaana olleen työntekijän irtisanoneelle työnantajalle

Mediatiedote 1.7.2021

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan yhtiön vastuuhenkilön 50 päiväsakkoon työsyrjinnästä. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 29.6.2021.

Tapauksessa yhtiössä työskennellyt työntekijä oli tullut raskaaksi ja ilmoittanut tästä työnantajalleen. Työntekijä oli jäänyt sairaslomalle ja palatessaan sieltä työnantaja oli irtisanonut hänet taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla. Käräjäoikeus totesi tuomiossaan henkilöstökulujen kiistatta rasittaneen yhtiön kannattavuutta. Työnantaja oli kuitenkin vain muutama päivä ennen työntekijän irtisanomista jatkanut määräaikaisen työntekijän työsopimusta.

Raskaana ollut työntekijä ja määräaikainen työntekijä olivat tehneet samoja töitä ja käräjäoikeus totesi, että oli ilmeistä, että työnantaja oli tietoisesti päättänyt irtisanoa raskaana olleen työntekijän sen sijaan, että olisi päättänyt olla tekemättä uutta työsopimusta määräaikaisen työntekijän kanssa. Käräjäoikeus katsoi työnantajan syyllistyneen työsyrjintään, kun se oli ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettanut työntekijän epäedulliseen asemaan raskauden vuoksi.

Työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, ettei rangaistavalta syrjinnältä edellytetä nimenomaista syrjintätarkoitusta, vaan menettelyn motiivina voi olla esimerkiksi taloudellinen etu tai työn sujuvuuden turvaaminen. Oleellista on se, onko työnantaja ollut tietoinen syrjintäperusteesta ja onko sillä ollut tosiasiallinen vaikutus epäedulliseen asemaan asettamiseen, eli tässä tapauksessa työsuhteen päättämiseen.

Kymenlaakson käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/1024. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisätiedot: 
Lakimies Anu Virkki, 0295 016 309, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto