Tarjoatko ikäturvallisen työpaikan?
Ikään ja ikääntymiseen liittyvät oletukset ja yleistykset mainitaan usein syynä siihen, että yli 55-vuotiaiden työnhausta on tullut entistä haasteellisempaa. Taloudellisen kestävyyden kannalta nihkeä suhtautuminen ikääntyneisiin työnhakijoihin sekä työssäkäyviin ikäihmisiin on harmillista ja lyhytnäköistä.
Keskustelu yli 50-vuotiaisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä on vilkastunut kuluneen kesän aikana, vaikkakin samaan hengen vetoon muistamme mainita siitä, että ikäsyrjintä kohdistuu valitettavasti myös nuorempien sukupolvien edustajiin. Koska työelämäretoriikassa on tapana aika ajoin synnyttää uusia, eri ilmiöitä yhdisteleviä termejä, näen tässä yhteydessä oivallisen tilaisuuden lanseerata uuden, ”ikäturvallisen työympäristön” käsitteen.
Turvallisen tilan käsitteellä on tavallisimmin viitattu toisen ihmisen henkilökohtaisen fyysisen ja psyykkisen tilan kunnioittamiseen sekä vastuun kantamiseen omasta toiminnasta ja käytöksestä. Tässä yhteydessä korostetaan, että toisen ihmisen kunnioitukseen kuuluu se, ettemme tee oletuksia toisistamme minkään ominaisuuden tai piirteen perusteella. Yhtä lailla kuin tämä periaate koskee ihmisen sukupuolta, seksuaalisuutta, etnisyyttä, uskontoa, arvoja, toimintakykyä tai terveyttä, on syytä muistuttaa, että oletuksia ei tule myöskään tehdä ihmisen iän perusteella. Makustellaanpa ikäturvallisen tilan/työympäristön käsitettä ja sen potentiaalia siis hieman lisää.
Työelämäretoriikassa hitiksi nousseita "muotitermejä" yhdistää se, että aiemmin ongelmaksi ymmärrettyä ja sanoitettua asiaa pyritään lähestymään positiivisemmasta ja rakentavammasta näkökulmasta. Koska ikäsyrjintä käsitteenä saattaa haiskahtaa vastenmieliseltä, mielipahan tuottamisen sijaan suotavampaa ja tuloksellisempaa – ja ymmärtääkseni myös toivottavaa – on pyrkiä mielekkäiden tunteiden herättämiseen.
Yhtä lailla näen, että yhdenvertaisuuslain (1325/2014) 8 pykälässä säädetty syrjinnän, mukaan lukien iän perusteella tapahtuvan syrjinnän, kielto työpaikalla saatetaan muiden kieltoilmaisujen tapaan kokea usein moittivana ja jopa syyllistävänä.
Niinpä puntaroin, miten samaan tavoitteeseen pyrkimisen voisi sanallistaa positiivisempia tunteita herättäen. Lopulta päädyin siihen, että työpaikan tavoite turvata "ikäturvallinen työympäristö kaikenikäisille" ei nuhtele ja soimaa ketään, vaan muistuttaisi parhaimmillaan työnantajia myös yhdenvertaisuuslain 7 pykälässä säädetystä velvoitteesta edistää yhdenvertaisuutta työpaikoilla. Ovelaa, eikö totta?