Telineet, eli tällingit, kuten meillä päin sanotaan, on oltava turvalliset
18.4.2024 vietettävä Telinetorstai muistuttaa työturvallisuudesta rakennusalan telineillä, korostaen telineiden oikeaoppisen kokoamisen ja käytön merkitystä. Jopa joka kolmannella työmaalle kohdistuneella tarkastuksella olemme havainneet työturvallisuuspuutteita telineissä.
Taas on se aika vuodesta, kun jo perinteeksi muodostunut Telinetorstai on työsuojelutarkastajan kalenterissa 18.4.2024. Toki työsuojelutarkastajalla on tarvittaessa telinetorstai joka tarkastuksella, jos puutteita telineistä löytyy, mutta silti on perusteltua nostaa telineiden työturvallisuus yhtenä päivänä erilliseksi teemaksi. Telineet, eli tällingit, kuten meillä päin sanotaan, ovat todella laaja käsite. Ne käsittävät pienistä siirreltävistä telineistä aina korkeiden kerrostalojen ympärille kyhättyihin suojiin ja jopa suojakatoksen sisältäviin telineisiin.
Puutteita löytyi joka kolmannelta tarkastetulta työmaalla
Perusteltua on nostaa telineaihe yhtenä päivänä isoksi teemaksi, koska rakennustyömaiden työsuojelutarkastuksissa joudutaan monesti puuttumaan telineissä havaittuihin puutteisiin ja ikävä kyllä usein myös työtapaturman jälkimainingeissa tapaturmaa selvittäessä. Viime vuonna rakennusalan tarkastajat ovat käsitelleet telineitä noin 1900 työsuojelutarkastuksella, ja puutteita on havaittu joka kolmannella tarkastuksella. Puutteiden kirjo vaihtelee pienemmistä puutteista aina täysin kaiteettomiin telineisiin. Tarkastuksilla näkee joskus myös täysin suunnittelemattomia kyhäelmiä, joita on vaikea edes telineeksi kutsua.
Sähköinen arkistomme on täynnä telineisiin liittyviä tapaturmakertomuksia. Yksi vaarallisimmista työvaiheista telineisiin liittyen on korkeiden julkisivutelineiden kasaaminen ja purkaminen. Vaikka telineiden asennus on monen telinevalmistajan toimesta suunniteltu sellaiseksi, että henkilökohtaista putoamissuojausta voidaan käyttää missä tahansa telineitä kasatessa ja purkaessa, näkee hyvin usein telineasentajan asentamassa telinerakenteita ilman henkilökohtaista putoamissuojausta. Liekö syynä se, että telineasentaja on tottunut liikaa työhönsä ja valjaat jäävät kiinnittämättä mihinkään, mikä lisää työtapaturman riskiä.
Vain oikein koottu teline on turvallinen
Telineisiin liittyen on erittäin tärkeää, että telineet kootaan valmistajan ohjeiden mukaisesti, koska vain oikein koottuna ne kestävät telineille tarkoitetut rasitukset. Huputetuissa telineissä tulee huomioida, että tuuli ei pääsee hupun sisäpuolella liikaa vaikuttamaan telineen turvallisuuteen. Onneksi usein telineiden kasauksessa näkee telineasentajia, jotka osaavat kasata telineet oikein, jolloin varsinaiseen rakennustyöhön on sitten työntekijöille turvallinen työkohde. Tietenkin myös telineen käyttäjän tulee huomioida valmistajan ohjeet. Kun telineet on kasattu kestävälle alustalle valmistajan ohjeiden mukaan ja käytetään ohjeiden mukaisesti, on siellä turvallista työskennellä.
Positiivisena kehityksenä olen viime vuosina havainnut, että telineitä nähdään usein omakotitalojen kattoremonteissa. Näin ei aina ole ollut. Telineen kaidejärjestelmä on kestävämpi kuin omakotitalojen rakenteisiin kiinnitetty kaide. Vanhojen omakotitalojen rakenteista kun ei aina saada täyttä selvyyttä. Teline on myös ergonomisesti hyvä ratkaisu esimerkiksi omakotitalojen kattoremonttien yhteydessä ränniasennuksessa.
Niin kuin alussa mainitsin, Telinetorstai on työsuojelutarkastajan kalenterissa isolla merkitty, ja meitä nähdään Telinetorstaina nostamassa telineaihetta esille. Aihe on tärkeä ja pyrimme yhteistyössä pitämään telineiden työturvallisuuden korkealla tasolla. Nähdään työmailla!