TR-mittari on rakennustyömaan paras työkalu
Ensikosketukseni työturvallisuuteen rakennustyömaalla työnjohtajana on tapahtunut juuri TR-mittarin kautta. Kun aloitin työnjohtajana, lainsäädännöstä ei puhuttu, vaan siitä, mitä TR-mittari sanoo. Nyt tarkastajana jälkeenpäin ajattelen, että sillä ei ollutkaan väliä, koska TR-mittarin ohjeistusta noudattamalla noudatettiin myös lainsäädäntöä ja ehkä mentiin jopa lainsäädännön vaatimuksien yli, mutta sehän ei ole kiellettyä. TR-mittarin ohjeistus oli jo silloin helposti ymmärrettävissä työmaalla, paljon helpommin kuin lakitekstistä asioiden tarkastamisen.
Haastattelimme tätä blogia varten erään suuren rakennusalan toimijan ns. virallista TR-mittaajaa Jekora Vornasta, joten nostan tähän blogiin myös hänen hyviä ajatuksiaan tästä rakennustyömaan työturvallisuuden työkalusta.
TR-mittaus on työpaikkojen keino seurata rakennustyömaiden työturvallisuutta
TR-mittari on työkalu, jolla voidaan toteuttaa viikoittaiset työsuojelutarkastukset ja kun se tehdään työmaalla aina samalla tavalla, päästään tuloksista seuraamaan, mihin suuntaan työmaan turvallisuus on kehittynyt. Tarkastustoiminnassani käyn myös työmailla, joilla ei tehdä viikoittaisia kunnossapitotarkastuksia. Näillä tarkastuksilla pääsen aina ”mainostamaan” TR-mittaria. Vinkkaan, että viikoittaisen kunnossapitotarkastuksen voi tehdä tällaisen mittarin avulla. Eikä varsinaista mittaamistakaan tarvitse välttämättä suorittaa, vaan työkalua voi käyttää muistilistana siitä, mitä asioita on hyvä huomioida, kun arvioidaan työmaan turvallisuutta. TR-mittaus sopii kaikenlaisille työmaille ja esimerkiksi omakotitalotyömaalla se on mainio työkalu. Mittauksen tulokset voi kirjata vaikka laudanpätkään tai nykyään on myös helppokäyttöisiä mobiilisovelluksia, jotka tekevät kirjaamisesta helppoa.
TR-mittauskilpailuja käydään alueellisesti ja valtakunnallisesti
Jekoran haastattelussa nousi positiivisella tavalla esille TR-kilpailut, joita käydään alueellisesti ja valtakunnallisesti. Kilpailuissa mittelöidään siinä, mikä työmaa saa parhaat pisteet TR-mittauksessa. Näissä kilpailuissa myös aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet ovat mukana. Itsekin koen ne positiivisella tavalla. Toki se tarkoittaa sitä, että tarkastajat keskittyvät tarkastuksilla enemmän mittaamiseen työmaalla, mutta se ei ole minusta ongelma, koska juuri työmaahavaintojen kautta voi nousta esille joku suunnittelematon kohta ja päästään sitten tsekkaamaan, että pitääkö sitä asiaa korostaa työturvallisuussuunnitelmassa. Olen jopa miettinyt, että otanko TR-mittarin käyttöön ns. normaaleilla tarkastuksilla muutenkin. Työmailla mittausta pyydetään usein, koska silloin sitä tulosta päästään vertaamaan heidän omaan tulokseensa. TR-mittari on linkki työmaan ja valvovan viranomaisen välillä.
Runkoa pystyttäessä työmaalla syntyy runsaasti vaaran paikkoja
Jekoran mukaan TR-mittauksen kannalta haastavin työvaihe on runkovaihe, koska silloin työmaalla liikkuu paljon suuria taakkoja. Kyseisessä vaiheessa on nostoja, siirtoja ja jatkuvia rakenteiden muutoksia. Lisäksi putoamissuojauspuutteet saattavat nousta esille. Olen Jekoran kanssa täysin samaa mieltä, että runkovaihe on työturvallisuuden kannalta todella haastava, ehkä haastavin työvaihe.
Tästä ”aasinsiltana” pääseekin siihen, että TR-mittaria voi tarvittaessa myös ”tuunata” ja niin tehdäänkin, eli putoamissuojauspuutteesta voi laittaa esimerkiksi kaksi väärin-merkkiä, jolloin korostetaan sitä, että putoamissuojauspuute on muita havaintoja tärkeämpi. Itse lisäksi näkisin, että TR-mittaria voisi kehittää myös pölynhallintaan liittyen siten, että Työterveyslaitoksen pölyohjekorttia ja niitä ohjeistuksia tuotaisiin mittariin. Luulen, että näin jo tehdäänkin jossain. Lisäksi toisin TR-mittariin ihan omaan kohdan ”fyysinen kuormitus”, jolloin saataisiin tulokseen mukaan myös työn ergonomia.
TR-mittari toimii hyvin, kun sitä käytetään oikein
Vaikka TR-mittari on työmaan paras työkalu, voidaan sitä käyttää myös väärin. Koska TR-mittarin tulos on kytketty hyvin usein työmaan tulospalkkioihin ja mittaajina on työmaan henkilöstö, saattaa jokin työturvallisuushavainto jäädä joskus tekemättä tai oikein-merkkejä lisätään tuloksen parantamiseksi. Silloin mittari menee rikki ja toimii vastoin työturvallisuutta. Mutta silloin vika ei ole työkalussa, vaan käyttäjässä.
Siinä muutamia havaintoja tästä mahtavasta työkalusta rakennustyömaalla. TR-mittauksen paras tulos on 100 % ja siihen kun tähdätään, ovat rakennustyömaat turvallisia.