Työkyvyn tukeminen työpaikalla -digiopas lanseerataan 11.9. – ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen!

Verkkouutinen 3.9.2024

Suomi.fin uusi Työkyvyn tukeminen työpaikalla -opas antaa tiiviin ja käytännönläheisen kokonaiskuvan työkykyyn vaikuttavista tekijöistä sekä keinoista johtaa ja tukea työkykyä työpaikalla.

Oppaan maksuton lanseerauswebinaari järjestetään 11.9. klo 9.30–10.45. Ilmoittaudu tilaisuuteen Yrittäjä-akatemian sivuilla.

Tutkittua tietoa työkyvyn tukemisesta webinaarissa tarjoaa suosittu luennoitsija, psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Emilia Kujala.  Webinaarissa kuulet myös käytännön kokemuksista kahden menestyvän yrityksen perustajalta. Omat vinkkinsä jakavat Timur Kärki Goforelta ja Kari Hämeenaho Morenista.  

Mukaasi osallistujat saavat erityisesti pienille työpaikoille suunnitellun Suomi.fin työkyvyn tukemisen oppaan. Se tarjoaa ohjeet ja työkalut arjen esihenkilötyöhön ja suunnitelmalliseen työkyvyn tukemiseen. Kaikille organisaatioille avoimen maksuttoman webinaarin järjestää Digi- ja väestötietovirasto ja Yrittäjät-akatemia.

Uuden Suomi.fin oppaan kohderyhmää ovat etenkin ne työpaikat, joilla ei ole henkilöstöhallintoa tai erityisesti työkykyasioihin perehtyneitä henkilöitä. Pienten työpaikkojen lisäksi tällaisia ovat nopeasti kasvavat startup-yritykset.  

Suomi.fin Työkyvyn tukeminen työpaikalla -opas sisältää tietoa siitä, 
•    mitä työkyky on ja mitkä asiat siihen vaikuttavat 
•    miten työkykyä edistetään työpaikan arjessa  
•    mitkä ovat johdon, esihenkilöiden ja työntekijöiden roolit ja vastuut  
•    miten muutokset työkyvyssä voi havaita ajoissa ja miten niihin kannattaa reagoida 
•    miten työkyvyn toimintamalli ja muut lakisääteiset suunnitelmat laaditaan 
•    mitkä ovat työnantajan lakisääteiset velvollisuudet. 

Työkyvyn tukeminen työpaikalla -oppaan sisällön suunnitteluun on osallistunut asiantuntijoita Akavasta, Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueelta, KEHA-keskuksesta, Kelasta, Kevasta, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajista , Mieli ry:stä, Mikro- ja yksinyrittäjät ry:stä, Psykologiliitosta, SAK:sta, STTK:sta, Suomen Yrittäjistä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Työterveyslaitoksesta, Työturvallisuuskeskuksesta, Suomen Työterveyshoitajaliitosta sekä Suomen Työterveyslääkäriyhdistyksestä. Lisäksi oppaalle toteutettiin laaja käyttäjätestaus. Oppaan toteutti Digi- ja väestötietovirasto sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksessa. Työterveyslaitos toimi projektin asiantuntijatukena. 

Opas on osa EU:n rahoittamaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Oppaan taustalla on huoli siitä, että Suomen työikäinen väestö supistuu ja rakenteellinen työttömyys on jäänyt korkealle tasolle. Jotta ihmiset voisivat hyvin töissä eikä heille kertyisi pitkiä sairauspoissaoloja, työntekijöiden työkyvyn ongelmiin pitäisi puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.