Työsuojeluvalvontaa tärinähaittojen ehkäisemiseksi
Useissa ammateissa (autonasentajat, kunnossapitäjät, rakentajat ja niin edelleen) altistutaan edelleen erilaisten paineilma- tai sähkökäyttöisten käsityökalujen, kuten mutteriavaimien, hiomalaikkojen, iskuporien, piikkausvasaroiden ja betonitäristimien, aiheuttamalle tärinälle.
Tärisevien käsityökalujen ja -koneiden käytöstä aiheutuu käsien puutumista, valkosormisuutta, nivelvaivoja sekä hermostovaurioita. Työntekijän kehoon kohdistuva liiallinen tärinä voi aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksia.
Tärinän aiheuttama vamma on paitsi työntekijälle inhimillinen kärsimys, myös työnantajalle taloudellinen takaisku. Tärinän seuraukset ovat vuodesta toiseen ammattitautilistan kärkipäässä. Tästä syystä aluehallintovirastojen työsuojeluviranomaiset tekevät kohdennettua valvontaa työpaikoille, joissa altistutaan tärinälle.
Työsuojeluviranomaisten tänä vuonna tekemässä valvonnassa tärinäriskien arvioinnissa on havaittu puutteita 63 prosentissa työpaikkoja. Jos riskienarviointi on tehty puutteellisesti tai jätetty kokonaan tekemättä, myöskään työterveyshuolto ei pysty antamaan laadukkaasti terveydellisen merkityksen arviointia omassa työpaikkaselvityksessään. Jos vaaroja ei ole tunnistettu ja arvioitu, ei myöskään torjuntakeinojen suunnittelu onnistu.
Aluehallintovirastojen työsuojelutarkastajat jatkavat tehostetusti työpaikkojen tärinäriskien hallintaan tähtäävää kohdennettua valvontaa tänä ja ensi vuonna.
Työnantajalla on velvoitteita tärinähaittojen ehkäisemisessä
Lainsäädäntö edellyttää, että työnantaja ehkäisee ennalta työpaikan tärinähaitat. Työnantajan on arvioitava haitta- ja vaaratekijöiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle (riskien arviointi).
Tärinälle on asetettu toiminta- ja raja-arvot. Toiminta-arvojen ylittyessä työnantajan on tehtävä toimenpiteitä haittojen ja vaarojen vähentämiseksi. Raja-arvo ei saa ylittyä.
Asiasta löytyy seikkaperäistä tietoa työsuojeluviranomaisten verkkopalvelusta.
Lisätiedot:
Tarkastaja Mari Purmonen, [email protected] Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto