Työsuojeluviranomainen tarkastaa ulkomaista työvoimaa käyttäviä marja- ja puutarhatiloja

Mediatiedote 9.5.2023

Työsuojeluviranomainen tekee tarkastuksia marja- ja puutarhatiloille sekä muihin maatalouden työpaikkoihin, jotka työllistävät ulkomaalaisia kausityötekijöitä. Tarkastuksia tehdään tänä vuonna sekä uusiin kohteisiin että niihin, joissa havaittiin viime vuonna laiminlyöntejä.

Tarkastuksilla valvotaan muun muassa työsuhteen vähimmäisehtoja ja sitä, että työnantaja noudattaa Maaseutuelinkeinojen työehtosopimukseen viime vuonna tehtyjä täsmennyksiä koskien erityisesti urakkahinnoittelua ja takuupalkkaa. 

Tarkastuksia tehdään erityisesti satokausien aikana, mutta myös kauden päätyttyä, jolloin voidaan tarkastella palkkauksen ja työaikojen toteutumista.

Työsuojeluviranomainen lähetti tänä keväänä maatalouden työnantajille sähköpostiviestin, jossa oli ohjeet liittyen urakkahinnoitteluun, takuupalkkaan ja ulkomaalaisten kausityötekijöiden käyttämiseen. Lue työnantajille lähetetty viesti tästä verkkouutisesta.

Epämääräisten työnvälittäjien käyttö altistaa hyväksikäytölle

Suomessa mahdolliset rekrytointipalkkiot maksaa aina työnantaja. EU:n ulkopuolella työntekijöiltä peritään usein kohtuuttomia maksuja. Maksun periminen työntekijältä on Suomen lain mukaan rangaistavaa, ja epämääräisten välittäjien käyttäminen altistaa työntekijät hyväksikäytölle. 

”Jos työnantaja hankkii työvoimaa vanhojen työntekijöiden kautta ja ei itse maksa palvelusta mitään, voi miettiä, kuinka uskottavaa on, että joku hankkii tilalle kymmeniä työntekijöitä perimättä siitä keneltäkään palkkiota”, muistuttaa ylitarkastaja Merja Laakkonen Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työnantajan tulee käyttää vain asianmukaisia ja laillisesti toimivia henkilöstöpalveluita.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Merja Laakkonen, 0295 016 976, [email protected] 
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue