Työsuojeluviranomaisen vuosi 2024 – valtakunnallista valvontaa työelämän ilmiöiden pohjalta
Vuosi 2024 aloitti työsuojeluhallinnon uuden nelivuotisen runkokauden. Toimintamme keskittyi edellisvuosien tapaan kolmeen työelämän ilmiöön: työoloihin, reiluun työelämään ja psykososiaaliseen kuormitukseen työssä.
Kohdensimme toimintaamme monipuolisen toimintaympäristöanalyysin perusteella valittuihin työpaikkoihin. Teimme yhteensä noin 20 600 työsuojelutarkastusta. Lisäksi käsittelimme noin 900 lupaa ja vastaanotimme noin 45 700 ilmoitusta. Muuta vaikuttamistoimintaa hyödynnettiin tiiviinä osana työsuojeluvalvontaa.
Kiinnitimme erityistä huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin työntekijäryhmiin. Pyrimme varmistamaan, että heidän työolonsa ovat turvalliset ja terveelliset, ja että työpaikoilla noudatetaan reiluja työsuhteen ehtoja. Näin ehkäisimme ja vähensimme osaltamme ihmisten eriarvoistumista. Korostimme myös työterveysyhteistyön merkitystä työpaikkojen työsuojelutyössä.
Keskeiset tavoitteet saavutettiin haasteista huolimatta
Valtion tuottavuusohjelma kosketti myös työsuojeluhallintoa ja jouduimmekin tarkastelemaan kulurakennetta kriittisesti heti alkuvuodesta. Säästöjä poimittiin rekrytoinneista ja toimintakuluista, ja lisäksi henkilöstö osallistui vapaaehtoisesti kustannusten hillitsemiseen.
Talouden tasapainottamistoimien vuoksi myös vuositavoitteita oli tarpeen priorisoida ja toimintaprosesseja pelkistää, tietenkin toiminnan oikeudenmukaisuuden periaatteista tinkimättä. Nopean reagoinnin vuoksi saavutimme keskeiset tavoitteet haasteista huolimatta.
Katse kohti aluehallinnon uudistusta
Vuonna 2024 aloitettiin tulevan aluehallinnon uudistuksen valmistelu. Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet siirtyvät vuonna 2026 muun aluehallintoviraston mukana uuteen Lupa- ja valvontavirastoon. Uudessa virastossa
työsuojelun vastuualueista muodostetaan työsuojeluosasto.
Työsuojelun vastuualueet ovat jo pitkään yhtenäistäneet toimintaansa. Tämä antaa hyvän pohjan suunnata kohti tulevaa valtakunnallista Lupa- ja valvontavirastoa. Työsuojeluvalvonta jatkuu joka puolella Suomea, kuten tähänkin asti.
Lue tarkemmin vuoden 2024 työsuojeluvalvonnasta vuosikertomuksesta ja raporteista:
- Työsuojeluhallinnon vuosikertomus 2024 (julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi ja englanniksi)
- Työntekijöiden lähettämisen valvonta ja lähettämisilmoitukset vuonna 2024 (julkaistu myös englanniksi, julkaistaan myöhemmin ruotsiksi)
- Ulkomaisen työvoiman käytön valvonta vuonna 2024 (julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi ja englanniksi)
- Yhdenvertaisuuden ja syrjinnän kiellon valvonta työelämässä vuonna 2024 (julkaistaan toukokuussa 2025)
- Häirinnän ja työssä kuormittumisen asiakasaloitteinen valvonta vuonna 2024 (julkaistaan toukokuussa 2025)
Lisätietoja:
Johtaja Hanna-Kaisa Rajala, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, puh. 0295 017 625, [email protected]