Autokorjaamoiden ja -pesuloiden valvonta: lisät maksamatta ja työvuorolistat puuttuivat

Mediatiedote 29.6.2023

Työsuojeluviranomainen tarkasti pääkaupunkiseudun autokorjaamoita ja -pesuloita viime keväänä renkaanvaihtosesongin aikaan. Laiminlyöntejä paljastui runsaasti. Lähes kaikissa tarkastetuista työpaikoista oli työehtosopimuksen määräämät lisät maksamatta ja työvuoroluettelo puuttui.

Autokorjaamoissa ja -pesuloissa on paljon ulkomaalaisia työntekijöitä ja merkittäviä työturvallisuusriskejä. Tarkastusten yhtenä tavoitteena oli torjua työperäistä hyväksikäyttöä sekä harmaata taloutta. Tarkastuksia tehtiin yhteensä 22 työpaikkaan. 

”Sekä työsuhdeasioissa että työturvallisuudessa löytyi paljon laiminlyöntejä. Valvonta oli tarpeen ja sitä aiotaan jatkaa”, kertoo tarkastaja Noora Mattsson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Laiminlyöntejä palkanmaksussa ja työvuoroluetteloissa

Lähes kaikissa tarkastetuista työpaikoista oli jätetty maksamatta palkan lisät, jotka on määrätty autoalan kaupan ja korjaamotoiminnan työehtosopimuksessa. Osalla työpaikoista peruspalkka alitti työehtosopimuksen mukaisen vähimmäispalkan.  

Lisäksi vain harvalla työpaikalla oli laadittu työvuoroluettelo. 

”Työntekijällä on oikeus tietää työvuoronsa hyvissä ajoin etukäteen. Autokorjaamoissa ja pesuloissa työvuorolistat on annettava viimeistään viikkoa ennen uuden työvuorojakson alkamista”, Mattsson muistuttaa. 

Ulkomaalaisten työnteko-oikeuteen liittyvät asiat olivat useimmiten kunnossa. 

Vakavia puutteita työturvallisuudessa 

Monessa korjaamossa oli jätetty hoitamatta ajoneuvonostinten määräaikaistarkastuksia. Samoin monella puuttui korjaamopuristimesta sinkoutumissuoja. Tarkastamattomat ja mahdollisesti vialliset nostimet sekä suojaamattomat koneet voivat johtaa vakaviin tapaturmiin. 

”Suurimmassa osassa valvontakohteita oli puutteita vaarojen arvioinnin tekemisessä. Lisäksi työntekijöiden perehdytyksestä ja opastuksesta ei löytynyt dokumentoitua näyttöä. Syynä puutteisiin vaikutti olevan se, että yrittäjät eivät olleet tienneet näistä velvollisuuksistaan”, kertoo tarkastaja Vesapekka Karhi.


Lisätietoja: 

Ulkomainen työvoima ja työsuhdeasiat: tarkastaja Noora Mattsson, p. 0295 016 383
Työturvallisuusasiat: tarkastaja Vesapekka Karhi, p. 0295 016 242 
sähköpostit muotoa [email protected] 
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue