Kattofirmalle ja sen omistajalle sakot kaiteiden puuttumisesta kattotyökohteissa

Mediatiedote 1.7.2022

Etelä-Savon käräjäoikeus on tänään 1.7.2022 tuominnut talojen kattoremontteja tekevän firman omistajan työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen ja yhtiön yhteisösakkoon, koska yhtiön kattotyökohteisiin ei ollut järjestetty putoamissuojausta ja turvallista nousutietä katolle.

Aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja teki loppuvuonna 2019 yleisövihjeiden perusteella tarkastuksen yhtiön kolmelle omakotitalon kattotyömaalle, joista ensimmäinen oli Rantasalmella ja kaksi myöhempää työmaata Mikkelissä. Ensimmäisessä työkohteessa ei ollut ollenkaan katolle asennettuja kaiteita tai muita laissa edellytettyjä rakenteellisia putoamissuojauksia. Kahdessa myöhemmässä kohteessa putoamissuojaus oli asetettu vain osittain. Yhdessä työkohteessa työntekijällä oli päällään valjaat, jotka eivät ole tällaisissa kattotöissä lainmukainen putoamissuojaus. Katoille oli lisäksi käytetty nousutienä irrallisia nojatikkaita. Tarkastaja määräsi jokaisella työmaalla työt keskeytettäväksi heti, kunnes lainmukainen putoamissuojaus on järjestetty. Työsuojeluviranomainen teki lisäksi asiasta poliisille rikosilmoituksen.

Käräjäoikeus tuomitsi yhtiön työmaista vastanneen yhtiön omistajan työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakkoon, joista hänelle tulee hänen tuloillaan maksettavaa 180 euroa. Oikeus tuomitsi lisäksi yhtiölle 6000 euron yhteisösakon. Oikeus tuomitsi yhteisösakon siitä huolimatta, että kyseessä on pieni yhtiö ja sakkoihin tuomittu on yhtiön omistaja, koska yhtiössä oli toistuvasti laiminlyöty putoamissuojausten järjestäminen. 

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa, että valjaat eivät ole lainmukainen putoamissuojaus, jos henkilönostimien tai rakenteellisten putoamissuojausten, kuten kaiteiden käyttäminen on mahdollista. Valjaita voidaan käyttää teknisten putoamissuojausratkaisujen sijasta vain aivan lyhytaikaisissa töissä, kuten katolla olevien yksittäisten reikien paikkaamisessa. Tällöinkin työnantajalla on velvollisuus suunnitella valjaiden käyttö huolellisesti etukäteen. 

Työnantajan on esimerkiksi etukäteen selvitettävä, onko työkohteen katolla valjaille riittävä määrä kiinnityspisteitä, jotka ovat suoraan työntekijän työskentelykohdan yläpuolella. Jos kiinnityspisteitä on liian harvassa, putoamismatka muodostuu liian pitkäksi ja putoaminen valjaiden varaan voi aiheuttaa revähdyksen tai valjaiden varassa putoavan ihmisen rakenteisiin iskeytymisen ja niistä aiheutuvan vammautumisen. Valjaiden käyttö aiheuttaa monenlaisia vakavan tapaturman vaaroja, minkä vuoksi laki vaatii ensisijaisesti rakenteellista putoamissuojausta.

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 21/1087.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, 029 501 6995, [email protected]
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue