Kertaluonteista purkamistyötä tehtiin työturvallisuusmääräysten vastaisesti – toimitusjohtaja tuomittiin sakkoihin ja yhtiö yhteisösakkoon

Mediatiedote 28.6.2022

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Lohjalla toimivan yrityksen toimitusjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan 10 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 24.5.2022.

Yhtiö oli lokakuussa 2019 suorittanut teollisuusrakennuksessaan tarpeettomaksi jääneen maalauslinjaston purkutöitä. Kysymyksessä ei siten ollut yrityksen pääasialliseen liiketoimintaan liittyvä työ. Työntekijät olivat purkaneet teollisuusrakennuksen sisäpuolella olevan maalauslinjastokopin kattoa. Purkutyötä oli tehty seisten kattorakenteen päällä, ja rakenteesta ei ollut olemassa piirustuksia. 

Syytteen mukaan purkutyön vaaroja ei selvitetty eikä poistettu etukäteen eikä rakenteiden ominaisuuksia ollut selvitetty. Työskentelytasojen turvallisuudesta ja putoamissuojauksesta ei ollut huolehdittu. Työnantaja ei ollut huolehtinut myöskään, että työntekijät käyttäisivät suojakypärää ja silmien suojausta. Kaksi työntekijää putosi kattorakennelman päältä reilun kahden metrin korkeudesta betonille.

Vastaajana ollut toimitusjohtaja myönsi syytteen oikeaksi. Käräjäoikeus tuomitsi toimitusjohtajalle 20 päiväsakkoa ja yhtiölle 10 000 euron yhteisösakon.

Työnantajan on osattava huolehtia turvallisuudesta myös harvinaisemmissa töissä 

Työsuojelun lakimies Reeta Holmi muistuttaa, että työnantajan on huolehdittava työntekijöiden turvallisuudesta kaikissa tilanteissa. Huolehtimisvelvollisuuden laajuutta rajaavina tekijöinä otetaan huomioon ainoastaan epätavalliset ja ennalta arvaamattomat olosuhteet, joihin työnantaja ei voi vaikuttaa, ja poikkeukselliset tapahtumat, joiden seurauksia ei olisi voitu välttää huolimatta kaikista aiheellisista varotoimista. Näin ollen työnantajan tulee huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta myös töissä, joita tehdään harvoin tai kertaluonteisesti. 

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 24.5.2022, asianro R 21/3347.

Lisätiedot: 
Lakimies Reeta Holmi, 050 380 7369, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto