Lisääntymiselle vaarallisiin altisteisiin liittyvä lainsäädäntö päivittyi – työnantajalle uusia velvollisuuksia

Verkkouutinen 15.4.2024

Huhtikuun alussa tulleet lisääntymiselle vaarallisiin altisteisiin liittyvän lainsäädännön muutokset tuovat työnantajille uusia velvollisuuksia. Työnantajan tulee arvioida työntekijöiden altistuminen ja minimoida altistumiseen liittyvät terveysriskit. 

Muutoksen myötä työnantajan on pidettävä luetteloa lisääntymiselle vaarallisille tekijöille altistuvista työntekijöistä. Lisäksi luetteloa on pidettävä syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville sekä perimää vaurioittaville tekijöille altistuvista työntekijöistä kuten tähänkin saakka. 

Vaarallisten aineiden luetteloa on myös täydennetty. Työnantajan pitää selvittää, käytetäänkö työpaikalla lisääntymiselle vaarallisia aineita tai syntyykö työpaikalla lisääntymiselle vaarallisia altisteita syöpäsairauden vaaraa aiheuttavien ja perimää vaurioittavien tekijöiden lisäksi. Ne on pyrittävä korvaamaan vähemmän vaarallisilla aineilla tai estää altisteiden syntyminen.

Työnantajan tulee päivittää riskinarvioinnit hankittujen tietojen pohjalta. Työsuojeluviranomaiset valvovat, että riskienarvioinnit on tehty asianmukaisesti.

Muuttuneet ja uudet säädökset

1.4.2024 astui voimaan säädös, jolla muutettiin lakia syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä. Laki tunnetaan niin kutsuttuna ASA-lakina. Muutoksen myötä työnantajan on jatkossa pidettävä luetteloa myös lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä ja niille altistuvista työntekijöistä sekä säilytettävä kyseiset tiedot viisi vuotta. 

5.4.2024 astui voimaan valtioneuvoston asetus syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä työssä. Kyseessä on uusi asetus, joka korvaa työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta annetun valtioneuvoston asetuksen ja on myös soveltamisalaltaan sitä laajempi kattaen myös lisääntymiselle vaaralliset tekijät.

Asetuksessa eräiden lisääntymiselle vaarallisten aineiden aiemmin voimassa olleet HTP-arvot on muutettu sitoviksi raja-arvoiksi. Myös lyijyn sitovista raja-arvoista säädetään uudessa asetuksessa, ja samalla lyijytyöstä annettu aiempi valtioneuvoston päätös kumottiin. Lisäksi syöpävaarallisille nikkeliyhdisteille ja akryylinitriilille tuli uudet sitovat raja-arvot ja bentseenin sitova raja-arvo kiristyi.

Näillä muutoksilla täytäntöön pantiin EU:n niin kutsutun syöpädirektiivin neljäs päivitysdirektiivi.

Huomio raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden ja imettävien työntekijöiden suojelemiseen

Kolmantena muutoksena tuli 5.4.2024 voimaan uusi valtioneuvoston asetus raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden ja imettävien työntekijöiden suojelemisesta työssä vaaraa aiheuttavilta tekijöiltä. Tämä asetus korvaa aiemman asetuksen lisääntymisterveydelle työssä vaaraa aiheuttavista tekijöistä ja vaaran torjunnasta. 

Uudessa asetuksessa korostetaan raskauteen, imetykseen ja äskettäin synnyttäneisiin työntekijöihin kohdistuvien riskien arviointia ja luetellaan ne tekijät, joita työantajan on riskien arvioinnissa huomioitava. Lisäksi asetuksessa säädetään tapauskohtaisista toimenpiteistä, joihin työnantajan tulee ryhtyä yksittäiseen työntekijään kohdistuvan riskin poistamiseksi. Asetuksessa otetaan kantaa myös toimenpiteiden toteuttamisjärjestykseen.

Arvioitavien altisteiden luettelo on aikaisempaa kattavampi. Uuteen asetukseen on lisätty erityisesti fysikaalisia tekijöitä ja työn kuormittavuustekijöitä. Riskien arvioinnissa on huomioitava raskaana olevien lisäksi myös äskettäin synnyttäneet ja imettävät työntekijät. Kaikki asetuksessa mainitut altisteet eivät kuitenkaan aiheuta erityistä vaaraa äskettäin synnyttäneille tai imettäville työntekijöille, vaan osa niistä on haitallisia vain raskauden aikana.

Tietoa tarjolla työpaikoille

Tyosuojelu.fi-palveluun on avattu uusia tietosisältöjä aiheesta. Lisäksi työsuojeluviranomainen järjestää 21.11.2024 verkkoseminaarin, jossa käsitellään uutta lainsäädäntöä ja sen soveltamista työpaikoilla.

Ilmoittaudu verkkoseminaariin.

Lisätietoa aiheesta:

päivitetty 14.6.2024 – Verkkoseminaarin linkki korjattu. 13.6.2024 – Täsmennetty muutoksia ja lisätty ilmoittautumisohjeet verkkoseminaariin.