Psykososiaalisen kuormituksen ja väkivallan uhan valvontaa kohdistetaan hyvinvointialueille ja koulutusalalle

Verkkouutinen 8.4.2024

Haluamme tiedottaa teille tulevasta työsuojeluviranomaisten valvontapainotuksesta, joka keskittyy erityisesti psykososiaalisen kuormituksen ja väkivallan uhan hallintaan hyvinvointialueilla ja koulutusalalla. Vuosina 2024−2025 suuntaamme valvontaa muun muassa sairaalapalveluihin, sairaankuljetukseen, kotihoitoon ja ikääntyneiden palveluasumiseen sekä peruskouluihin ja lukioihin. Valvontaa kohdennetaan lisäksi myös muille toimialoille.

Valvomme, että työpaikat kehittävät turvallisuusjohtamistaan ja työturvallisuuden hallintaa, keskittyen erityisesti psykososiaalisen kuormituksen ja väkivallan uhan ehkäisemiseen ja hallintaan.

Suoritamme työpaikkakohtaisia tarkastuksia, joiden avulla varmistamme, että

  • työhön kuuluvat psykososiaaliset kuormitustekijät on tunnistettu ja niitä aktiivisesti ehkäistään, vähennetään ja hallitaan
  • väkivallan ja sen uhan hallintaan on olemassa toimivat käytännöt
  • työterveyshuolto on järjestetty asianmukaisella tavalla, työpaikalla on ajantasainen työterveyshuollon työpaikkaselvitys ja työnantaja hyödyntää työterveyshuollon tekemät johtopäätökset työolojen terveydellisestä merkityksestä.

Mahdollisuuksien mukaan tarkastukseen voidaan liittää työntekijöille suunnattu Työn psykososiaaliset kuormitustekijät -kysely.

Työturvallisuusjohtamisessa korostuu johdon vastuu työn ja työolojen turvallisuudesta

Johdon vastuu turvallisen työympäristön ylläpitämisessä on keskeistä. Siksi kiinnitämme valvonnassamme huomiota siihen, miten työsuojeluvastuut ja -tehtävät sekä tiedonkulun varmistaminen on organisaatiossanne määritelty ja toteutettu käytännössä.

Hyödyllisiä linkkejä

•    Katso lyhyt video työn psykososiaalisten kuormitustekijöiden tunnistamisesta 
•    Tyosuojelu.fi: Psykososiaalinen kuormitus  
•    Tyosuojelu.fi: Väkivallan uhka
•    Verkkoseminaari: Työn psykososiaalinen kuormitus – Miten laki velvoittaa työnantajaa?