Työnantajan tulee selvittää työpaikan sisäilman radonpitoisuus – mittausjakso alkaa 1.9.
Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä rakennusten sisäilmassa. Pitkäaikainen oleskelu korkeassa radonpitoisuudessa suurentaa keuhkosyövän riskiä.
Säteilyturvakeskuksen (STUK) tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa on arviolta yli 30 000 työntekijää, joiden työpaikoilla työnaikainen radonpitoisuus ylittää viitearvon. Työpaikan sisäilman radon onkin merkittävin työperäisen säteilyaltistuksen lähde Suomessa.
Työnantajan vastuulla on työpaikan radonturvallisuus, kuten muutkin työturvallisuusasiat. Työnantaja vastaa työpaikalla tehtävistä radonmittauksista, vaikka työpaikka toimisi vuokratuissa tiloissa. Työntekijöiden suojeleminen liialliselta radonaltistukselta on tärkeä osa työsuojelua.
Mittaaminen on ainoa tapa saada radonpitoisuus selville. Mittauspurkkia pidetään työtiloissa vähintään kaksi, mielellään kolme kuukautta, syyskuun alun ja toukokuun lopun (1.9.–31.5.) välisenä aikana.
Säteilylainsäädäntö velvoittaa työnantajia kaikkialla Suomessa selvittämään sisäilman radonpitoisuudet, jos työpaikkarakennus sijaitsee läpäisevällä maaperällä tai työpiste on edes osittain maan alla. Lisäksi radonmittaus on pakollinen kaikissa alimpien kerrosten työpaikoissa tietyillä alueilla Suomessa.
Huomautettavaa 20 prosentissa tarkastuksia
Työsuojeluviranmaiset ovat valvoneet osana muuta valvontaa radonmittauksia. Huomautettavaa on ollut karkeasti 20 prosentissa tarkastuksia. Puutteita on ollut korostetusti vuokrakiinteistöissä toimivissa pienissä työpaikoissa. Työantajat eivät ole tienneet, että vuokrakiinteistöjen radonmittaukset kuuluvat työnantajan velvollisuuksiin.
Linkkejä
Tutustu tutkimukseen työntekijöiden altistumisesta radonille.
Kaipaatko lisää tietoa radonista työpaikoilla? Tutustu aiheeseen STUKin-sivulta.
Voit olla Säteilyturvakeskuksen radonasiantuntijoihin yhteydessä sähköpostitse [email protected].