Työntekijä putosi työskentelypukin päältä – toimitusjohtajalle sakkoja

Mediatiedote 4.11.2020

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi elementtien kuljetukseen erikoistuneen yhtiön toimitusjohtajan sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 30 päiväsakkoa.

Tapaturma sattui 12.7.2018 Nurmijärvellä rakennustyömaalla. Tapauksessa työntekijä oli noussut kuorma-auton lavalla reilu kaksi metriä korkealle kävelysillalle. Viimeistä seinäbetonielementtiä nostettaessa elementti osui poikittain kävelysiltaan. Osuman seurauksena työntekijä horjahti ja putosi kuorma-auton lavalle. Putoamissuojausta kyseisen työvaiheen aikana ei ollut järjestetty.

Käräjäoikeus totesi, että työnantaja tiesi, että työtä tehdään kyseisellä tavalla. Lisäksi työnantaja tiesi työhön liittyvästä putoamisvaarasta. Seinä- ja parveke-elementtien nostoon autosta työmaalle oli pyritty kehittämään työturvallisuutta parantavia ratkaisuja, mutta työn luonteen takia toimivia turvallisuusratkaisuja ei ollut onnistuttu luomaan. Käräjäoikeus totesi, että vastuuta ei poista se, että toimivia ratkaisuja ei ollut löydetty.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan tulee tarpeellisilla toimenpiteillä huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantajan on otettava huomioon useita työhön, työolosuhteisiin ja työympäristöön vaikuttavia tekijöitä. Myös niistä aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät tulee selvittää, ja jos niitä ei voida poistaa, on arvioitava niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle. Kyseisessä tapauksessa olosuhteet olisivat edellyttäneet putoamissuojauksen järjestämistä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 29.10.2020, asianumero R 20/2904. Tuomio ei ole lainvoimainen.
 

Lisätiedot:
Lakimies Tiia Harainen, [email protected], puh. 0295 016 000
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, www.tyosuojelu.fi