Työnantaja irtisanoi raskaana olleen työntekijän – hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota työsyrjinnästä

Mediatiedote 19.8.2022

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut Kymenlaakson käräjäoikeuden 29.6.2021 antamaa tuomiota työsyrjinnän osalta. Ravintola-alan yhtiön edustaja oli käräjäoikeudessa tuomittu 50 päiväsakkoon työsyrjintärikoksesta. Hovioikeus antoi tuomionsa 19.8.2022.

Tapauksessa työnantajan edustaja oli irtisanonut raskaana olleen työntekijän taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla. Työnantaja oli kuitenkin hieman ennen irtisanomista jatkanut samoja työtehtäviä tehneen määräaikaisen työntekijän työsopimusta. Myöhemmin yhtiön liiketoiminta oli päättynyt. Tapauksesta kerrotaan myös käräjäoikeuden tuomiota koskevassa tiedotteessa 1.7.2021.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut siitä, että työnantaja oli asettanut työntekijän epäedulliseen asemaan raskauden takia ilman painavaa, hyväksyttävää syytä. Hovioikeus myös täydensi käräjäoikeuden perusteluja hovioikeudessa esitetyn näytön perusteella. Muun muassa se seikka, että irtisanottu työntekijä olisi voinut tehdä lisäksi sellaisia yhtiön toimialan kannalta keskeisiä tehtäviä, joita määräaikainen työntekijä ei voinut tehdä, tuki sitä, että työnantajan menettely oli syrjivää.  

Työsuojelun lakimies Maija Nikkasen mukaan huolimatta siitä, että työnantajalla olisi lain mukainen taloudellinen peruste irtisanomiselle, ei henkilöstön vähentäminen saa tapahtua syrjivällä perusteella. 

Itä-Suomen hovioikeuden tuomio 19.8.2022, asianumero R 21/963.
Kymenlaakson käräjäoikeuden tuomio 29.6.2021, asianumero R 20/1024

 

Lisätiedot: 
Lakimies Maija Nikkanen, puh. 0295 016 543, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto