Hoppa till innehåll

Murupolku - mediatiedote ja verkkouutinen - SV

Arbetsmaskiner som används på gårdsområden har orsakat allvarliga arbetsolyckor

Webbnyhet 1.4.2025

Flera allvarliga arbetsolyckor har inträffat i fastighetsskötselarbeten som utförs med olika maskiner. Vintertid har arbetsolyckorna inträffat i samband med snöröjning och halkbekämpning. Sommartid i samband med skötseln av grön- och parkområden. I olycksfallen har man använt manuellt styrda arbetsmaskiner eller åkbara arbetsmaskiner och deras hjälpanordningar.

Arbetarskyddsmyndigheten som övervakar att arbetarskyddslagen följs påminner om att arbetsgivaren ska planera och ge anvisningar om hur arbetet utförs säkert samt i tillräcklig omfattning övervaka arbetet och arbetsmetoderna. Det är viktigt att omedelbart ingripa i observerade brister och felaktiga arbetsmetoder.

Arbetsgivaren ansvarar för att arbetstagarna har tillgång till nödvändig personlig skyddsutrustning samt annan skyddsklädsel eller skyddsutrustning som behövs. Och även att arbetstagarna använder dem.

I arbetet får man endast använda sådana maskiner och arbetsutrustning som uppfyller kraven på dem och lämpar sig för ifrågavarande arbete.

Beakta särskilt unga arbetstagare

Arbetsgivaren ska särskilt beakta unga arbetstagare. För dem har vissa arbeten ansetts vara farliga. När det gäller unga arbetstagare är det särskilt viktigt att ge anvisningar om rätt handlande i störnings- och undantagssituationer. En ung arbetstagare ska för den tid då han eller hon lär sig ett arbetsmoment eller en arbetsmetod placeras i arbete under en erfaren och yrkeskunnig persons handledning och uppsikt.

Farligt arbete som utförs av en ung person ska anmälas till arbetarskyddsmyndigheten. Lagen om unga arbetstagare tillämpas på arbete som en person under 18 år utför i ett arbets- eller tjänsteförhållande.

Förhindra olyckor på förhand

Det viktigaste vid bekämpning av olyckor är förebyggande åtgärder. Riskerna med arbetsredskapen måste identifieras och deras betydelse för hälsan ska bedömas. Bedömningen ska göras systematiskt och heltäckande så att även alla förutsebara undantags-, störnings- och specialsituationer beaktas i den. Arbetet får utföras endast av en arbetstagare som kan använda arbetsredskapet tillräckligt bra och har fått introduktion i användningen.

Allvarliga olyckor som till och med haft dödlig utgång har orsakats till exempel i följande fastighetsskötselarbeten:

  • Gräsklippning med åkgräsklippare: gräsklipparen har stjälpt på arbetstagaren.
  • Gräsklippning med manuell gräsklippare: skador som orsakats av de roterande bladen vid rengöring av maskinen samt vid gräsklippning i sluttning eller annan besvärlig terräng.
  • Sandning av gångbana med sandningsanordning som fästs på ett fordon: arbetstagaren har fastnat i anordningens roterande delar.
  • Arbete med häcksax: arbetstagarens fingrar har hamnat mellan de roterande bladen.
  • Arbete med motorsåg: skador orsakade av kast samt överraskande rörelser och spänningar som frigörs i föremålet som sågas.
  • Arbete med röjsåg: anordningen har slungat stenar mot arbetstagaren och orsakat skador.

I arbetet är det viktigt att komma ihåg bl.a. följande:

  • Användning av personlig skyddsutrustning
  • Anvisningarna som arbetsredskapens tillverkare har utfärdat måste följas.
  • Arbetsredskapens skydd och skyddsanordningar får inte avlägsnas eller kringgås för att underlätta arbetet.
  • Tillräcklig introduktion och tillräckliga anvisningar ska ges om utredning av olika störningssituationer.
  • Vid behov ska skriftliga anvisningar utarbetas så att arbetstagaren även senare kan gå igenom och kontrollera anvisningarna.
  • Anvisningarna ska grunda sig på en utredning och bedömning av riskerna i arbetet.

Mer information:
Inspektör Tomi Lappalainen, fornamn.efternamn[snabel-a]avi.fi
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, regionförvaltningsverket i Östra Finland