Ett arbetsolycksfall på byggarbetsplats för ladugård kan bli dyrt för lantbruksföretagaren
På gårdarna runt om i Finland byggs och renoveras fastigheter på löpande band. ”Många lantbruksföretagare har inte koll på arbetarskyddsansvaret på den egna fastighetsarbetsplatsen. De mänskliga och ekonomiska kostnaderna som orsakas av olycksfall i arbetet på gården kan vara betydande”, påminner Mikko Koivisto, överinspektör vid regionförvaltningsverket
Vid större renoveringar, till exempel takrenoveringar på ladugårdar, är det skäl för lantbruksföretagarens byggherre att utse det byggföretag som genomför arbetet som huvudsaklig genomförare av byggprojektet. ”Huvudgenomföraren ansvarar för arbetarskyddet på arbetsplatsen. Om ingen huvudentreprenör har utsetts på byggarbetsplatsen svarar byggherren också
för de arbetarskyddsskyldigheter som ankommer på huvudgenomföraren. Om en olycka inträffar i detta fall kan företagaren bli tvungen att ersätta kostnaderna ur egen fick”, preciserar Mikko Koivisto.
När blir företagaren arbetsgivare?
Överinspektör Mikko Koivisto påminner om att när en lantbruksföretagare tar emot en enda arbetstagare på sin byggarbetsplats blir lantbruksföretagaren arbetsgivaren och arbetsgivarens ansvar tillkommer honom eller henne. Enligt lagen ansvarar arbetsgivaren för arbetstagarens hälsa och säkerhet. Han eller hon ska bland annat iaktta arbetarskyddslagen och statsrådets förordning om säkerheten vid byggarbeten (205/2009).
”Enligt lagen ska arbetsgivaren identifiera farorna och bedöma riskerna. Lantbruksföretagaren identifierar själv med en liten ansträngning vilka faror det finns på byggarbetsplatsen. Om farorna inte kan undanröjas måste man fundera på hur man gör dem mindre farliga eller hur man hanterar de kvarvarande riskerna”, berättar överinspektör Koivisto.
Enligt arbetarskyddsmyndighetens observationer vore det ett stort steg i en säkrare riktning på gårdarnas byggarbetsplatser, om man på byggarbetsplatsen ser till helt grundläggande saker. ”Till exempel ska man på byggarbetsplatsen använda ändamålsenlig skyddshjälm och vid arbete på över två meters höjd ska fallskyddet vara i skick”, betonar överinspektör Mikko Koivisto.
Mer information:
Överinspektör Mikko Koivisto, tfn 0295 018 672, [email protected]
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland