Handslipning med dubbsvarv är en farlig arbetsmetod – under den senaste tiden har flera allvarliga arbetsolyckor inträffat
Under den senaste tiden har flera allvarliga arbetsolyckor inträffat i Finland i samband med metallsvarvning. Orsaken har varit att arbetstagare har slipat metall med dubbsvarv och ett handhållet smärgelband utan att använda tillbehör till svarven. Arbetarskyddsmyndigheten påminner om att arbetsmetoden i fråga är farlig och därför förbjuden.
I undersökningar om olycksfall som arbetarskyddsmyndigheterna gjort har det framgått att svarvens bruksanvisning i vissa fall inte har följts eller att anvisningen har saknats. I en del fall var arbetsledningen inte medveten om hur farlig arbetsmetoden är trots att en bruksanvisning som förbjuder arbetsmetoden fanns på arbetsplatsen.
Identifiera och bedöm riskerna
Enligt arbetarskyddslagen ska arbetsgivaren identifiera de risker som finns och bedöma deras betydelse för arbetstagarnas säkerhet i olika arbetsfaser och utifrån dessa risker välja rätt maskin eller tilläggsanordning så att arbetsfasen kan utföras på ett säkert sätt.
Handslipning med manuell dubbsvarv är speciellt farligt om arbetstagaren använder smärgelband, -duk eller något annat handhållet föremål på ett stycke som roterar i svarvchucken.
Ett farligt arbetssätt är att slipa stycket genom att pressa ett smärgelpapper mot det roterande stycket eller att utföra slipningen så att ett smärgelband eller en smärgelduk hålls fast med händerna i båda ändarna medan smärgelbandet eller -duken förs runt det roterande stycket.
Risken med denna arbetsmetod är att smärgelbandet eller motsvarande föremål fastnar i det roterande stycket så att arbetstagarens hand och andra kroppsdelar kan hamna i svarven, vilket kan leda till allvarlig skada eller en arbetsolycka med dödlig utgång.
Smärgeldukar, band och filar
Arbetsmetoden är förbjuden eftersom den årligen har orsakat flera allvarliga olycksfall i arbetet. En annan grund för förbudet kan anses vara standarden om säkerhetskrav för metallbearbetningsmaskiner SFS-EN ISO 23125. Enligt standarden ska bruksanvisningar innehålla ett förbud mot att använda smärgelduk för hand. Produkter som kan jämföras med smärgelduk är alla typer av handhållna slipprodukter, såsom band och filar.
Arbetarskyddsmyndigheten uppmanar till att slipningsarbeten utförs med ett lämpligt tillbehör till svarven eller annan lämplig arbetsutrustning eller genom att tillämpa en säker arbetsmetod.
Mer information:
Inspektör Jari Virtanen, 0295 016 455, [email protected]
Ansvarsområdet för arbetarskydd, Regionförvaltningsverket i Södra Finland
På bilden har en gummibelagd skärskyddshandske och ett handhållet smärgelband vridits runt det roterande arbetsstycke som slipats. Bild ur materialet från arbetarskyddsmyndighetens olycksfallsutredning.