Många lider av värmen på arbetsplatsen i sommarhetten
Att arbeta i värme kan försämra trivseln i arbetet och öka risken för olycksfall. Det tar vanligtvis cirka en vecka för kroppen att anpassa sig till värmen, så de första dagarna med värmebölja är de mest utmanande för kroppen.
Arbetsgivaren ska begränsa arbetstagarnas exponering för hetta även om det inte finns någon fastställd värmegräns i arbetet. Arbetsgivaren ska säkerställa att temperaturen, fuktigheten, luftflödet och de ytor som utstrålar värme i arbetsmiljön inte medför fara för arbetstagarnas hälsa och säkerhet. Enligt arbetarskyddslagen ska arbetsgivaren minimera de olägenheter som orsakas av temperaturförhållandena. När temperaturen överstiger 28 grader är det fråga om arbete i heta förhållanden. Arbetsgivaren ska sträva efter att hålla temperaturen under 28 grader med tekniska medel, till exempel genom att isolera värmekällor eller effektivisera ventilationen.
Om temperaturen överstiger 28 °C ska längden på arbetsperioderna begränsas. I lätta och medeltunga arbeten kan man arbeta 50 minuter i timmen vid 28–33 °C och vid över 33 °C 45 minuter i timmen. Arbetstagarna ska få hålla pauser i ett svalare utrymme.
I tunga arbeten eller mycket höga temperaturer ska särskilda skyddsåtgärder vidtas, såsom att använda skyddsutrustning och ofta ta pauser i arbetet. De främsta metoderna för att minska värmebelastningen är tekniska lösningar, såsom isolering av värmekällor och förbättring av ventilationen.
Anvisningar för att skydda sig mot värme:
- Om temperaturförhållandena på din arbetsplats avviker från rekommendationerna ska du meddela arbetsgivaren och arbetarskyddsfullmäktigen om detta. Om arbetsgivaren inte med tekniska medel kan minska värmebelastningen ska arbetet pausas regelbundet.
- Du kan själv minska värmebelastningen genom att klä dig i lätta och luftiga kläder som är lämpliga för arbetet samt dricka tillräckligt med vätska flera gånger i timmen. I fysiskt arbete rekommenderas att man dricker 1–2 dl vatten eller svag saft åt gången 3–4 gånger i timmen. Otillräckligt vätskeintag kan leda till att kroppen torkar ut eller i värsta fall till värmeslag. Det lönar sig att hålla pauserna i ett svalt eller skuggigt utrymme om det är möjligt.
Kontakter
Arbetarskyddsmyndigheternas riksomfattande telefonrådgivning 0295 016 620
Länkar
- Temperaturförhållanden i arbetarskyddsverkets onlinetjänst (www.tyosuojelu.fi)
- Värmeförhållanden på Arbetshälsoinstitutets webbplats (www.ttl.fi)