Vattensäkerheten i Helsingfors hamnar övervakades i samarbete mellan myndigheterna – riskhanteringen av legionellabakterien under lupp
Vattensäkerheten i Helsingfors hamnar övervakades i juni genom myndigheternas gemensamma inspektioner. I tillsynen fäste man uppmärksamhet vid hamnarnas vattenledningsnät, bruksvatten och hanteringen av biologiska risker.
Särskilt under lupp var den fara som legionellabakterien kan orsaka i hamnarnas och fartygens bruksvatten samt åtgärder som vidtagits för att förhindra faran.
"Bakterier i vattnet kan transporteras till luften som vattenånga och orsaka luftvägsinfektion. Exponering för bakterier sker när förorenat vatten används till exempel i duschen, då man diskar eller använder en högtryckstvätt", berättar Arja-Liisa Sikiö, överinspektör för arbetarskyddet.
Vid de gemensamma inspektionerna övervakades dessutom avfallshanteringen, miljöskyddet samt säkerheten vid förflyttningar och arbetssäkerheten i hamnområdena. I tillsynen deltog arbetarskyddsmyndigheten, NTM-centralen i Nyland och Helsingfors stads miljöhälsoenhet.
"Syftet med tillsynen var att i stället för enskilda myndighetsobservationer gestalta en helhetsbild av hamnarnas vattensäkerhet. Detta var första gången som vattensäkerheten i hamnarna övervakades i samarbete mellan flera myndigheter. Tillsynen kommer att vidareutvecklas utifrån erfarenheterna av detta", berättar arbetarskyddsinspektör Anssi Partio.
Helsingfors Hamn är en av Europas livligaste passagerarhamnar. Varje år passerar över 9 miljoner passagerare och 7 300 fartyg med besättning. I övervakningen kunde man effektivt täcka de personer som arbetar i och reser via Helsingfors Hamn. I hamnområdet används hushållsvatten förutom av de egna arbetstagarna även av arbetstagarna vid de företag som är verksamma i området samt av fartyg i hamnen som tar vatten.
Kontakter
Inspektör Anssi Partio, [email protected], 0295 016 280
Ansvarsområdet för arbetarskydd, Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Överinspektör Arja-Liisa Sikiö, [email protected], 0295 016 361
Ansvarsområdet för arbetarskydd, Regionförvaltningsverket i Södra Finland