Murupolku - mediatiedote ja verkkouutinen - SV

Arbetarskyddsförvaltningen frågade om agenserna: det är viktigt att identifiera det egna ansvaret för att säkerställa säkerheten i arbetet

Webbnyhet 13.12.2022

Hälften av dem som svarade på enkäten om exponering på arbetsplatsen upplevde att det i sitt arbete finns många kemiska, biologiska eller fysikaliska agenser. Med enkäten som genomfördes sommaren 2022 förmedlades information till arbetsplatserna om agenser och deras arbetarskyddsåtgärder. Samtidigt kartlades om det framkommer observationer eller bekymmer som de aktörer som utvecklar och styr arbetarskyddet borde reagera på. Okontrollerade agenser på arbetsplatsen kan orsaka olycksfall, yrkessjukdomar och allvarliga sjukdomar. Skadliga påföljder undviks när exponeringarna identifieras och hanteras på rätt sätt.

Riskerna orsakade av exponering på arbetsplatsen kan hanteras på många sätt och sätt. Enligt respondenterna känner man inte tillräckligt väl till på arbetsplatserna till exempel att exponeringsrisken först måste minskas genom tekniska lösningar och organisering av arbetet samt genom att förbättra den allmänna renligheten och säkerheten. Personlig skyddsutrustning ska tas i bruk först som en sista utväg efter andra åtgärder.

Enkätsvaren tyder på att det behövs mer information på arbetsplatserna om såväl riskbedömning, riskhantering som information om dessa. Enligt enkäten behövs det också mer information om att känna till sitt eget ansvar. Till exempel på gemensamma arbetsplatser, dvs. arbetsplatser där flera arbetsgivare arbetar samtidigt, ska särskild uppmärksamhet fästas vid exponeringsfaktorer och förebyggande av exponering. 

Informationsgången och spridningen av god praxis stöder hanteringen av exponeringsrisker

De viktigaste arbetarskyddsaktörerna som lagstiftningen förpliktar är arbetsgivaren, företagshälsovården och arbetarskyddstillsynen. Man ville öka samarbetet med företagshälsovården på arbetsplatsnivå, men här ansågs kostnaderna vara en begränsande faktor. Många ansåg att företagshälsovården och arbetarskyddsmyndigheten behöver varandras kunnande och att de såg det som antecknats i riskbedömningen och företagshälsovårdens arbetsplatsutredning som ett dokument. Företagshälsovårdsläkarnas och skötarnas närvaro vid arbetsplatsinspektionerna understöddes starkt. En betydande del av arbetsgivarna önskade att man genom samarbete på arbetsplatsen får bättre kunskaper om hantering av exponeringar. 

Utifrån enkäten framgår ett behov av att utveckla metoderna, men också samarbete, kommunikation och nätverkande mellan arbetsplatsens aktörer och andra sakkunniga. Riskhanteringen av exponeringar på arbetsplatsen främjas också av expertorganisationer, företagar- och arbetsmarknadsorganisationer samt Arbetshälsoinstitutet och Arbetarskyddscentralen. Kamratstöd, mentorskap samt fadderverksamhet behövs för att stöda en tillräcklig nivå på arbetssäkerheten. 

Enkäten om exponering på arbetsplatsen fick över tusen svar. Analysen av svaren pågår fortfarande och vi återkommer senare till resultaten. Utvecklingen av arbetssäkerheten i anslutning till agenser följs upp, avsikten är att förnya enkäten om fem år.

Mer information i arbetarskyddsförvaltningens webbtjänst
Mer information i Arbetshälsoinstitutets webbtjänst 
ASA-registret (register över dem som i sitt yrke är exponerade för cancerframkallande ämnen och processer)
Mer information i Arbetarskyddscentralens webbtjänst (på finska)

Mer information: 
Specialsakkunnig Kirsi Kyrkkö och konsultativ tjänsteman Reetta Orsila, [email protected]
Social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och jämställdhetsavdelningen
Teknologie doktor Rauno Pääkkönen[email protected]