Murupolku - mediatiedote ja verkkouutinen - SV

Arbetarskyddsmyndigheten inspekterade ungdomars arbetsplatser och intervjuade de unga

Utgivningsdatum 10.1.2024 7.05 | Publicerad på svenska 16.4.2024 kl. 11.43
Pressmeddelande

2023 inspekterade arbetarskyddsmyndigheten arbetsplatser som sysselsätter särskilt arbetstagare under 30 år. Arbetstagarens rättigheter verkar tillgodoses på de ungas arbetsplatser i stora drag lika väl som på andra håll.

På olika håll i Finland inspekterades sammanlagt 581 arbetsplatser, bland annat butiker, kaféer och restauranger. 

Av de inspekterade arbetsplatserna för unga saknade 14 procent företagshälsovård. I den övriga inspektionen av anställningsförhållanden saknades den hos 7 procent, dvs. klart mer sällan.
Arbetsavtalen sköttes däremot bättre på ungdomsarbetsplatserna: 21 procent hade brister, medan motsvarande siffra i den övriga inspektionen var 34 procent. Till exempel hade lönespecifikationerna och arbetsskiftsförteckningarna skötts lika bra.

"Utifrån inspektionsobservationerna och diskussionerna med de unga verkar det inte som om de unga skulle behandlas sämre i arbetslivet än andra. Det bör dock observeras att det inte nödvändigtvis är lätt för unga att berätta om problem på arbetsplatsen eller för myndigheterna", berättar arbetarskyddsinspektör Juho Loukiala vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Unga har en hög tröskel för att föra saker på tal 

Under inspektionerna diskuterade inspektörerna med sammanlagt 685 unga. Många av de unga var skygga för att prata med inspektören. En del ville däremot diskutera till exempel osakligt bemötande i arbetslivet och likabehandling. 

Utifrån diskussionerna verkar det som om de unga har en hög tröskel att fråga och berätta om sina observationer på arbetsplatsen. Inspektörerna uppmuntrade de unga till en öppen diskussion på arbetsplatsen. 

"Vi påminde om att de till och med är skyldiga att ställa frågor om oklarheter. De flesta arbetsgivare uppskattar detta och vill handla rätt. Arbetsgivaren bör fundera på om atmosfären på arbetsplatsen är sådan att det är lätt för den unga att tala om missförhållanden och sina egna osäkerheter", berättar Loukiala.

Inspektörerna berättade också för de unga om arbetslivets spelregler och var man kan få hjälp i problemsituationer: av chefen, arbetarskyddsfullmäktigen, förtroendemannen eller arbetarskyddsmyndighetens telefonrådgivning.


Mer information:

Inspektör Juho Loukiala
0295 016 812, [email protected]
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, regionförvaltningsverket i Södra Finland

Arbetarskydd