Murupolku - mediatiedote ja verkkouutinen - SV

Normala arbetsvillkor för julbiträden

Utgivningsdatum 19.12.2023 8.09
Pressmeddelande

Normala arbetsvillkor gäller på samma sätt som för ordinarie arbetstagare även för säsongarbetare, vanligen unga, som anställts som extrabiträden under julruschen. Arbetslagstiftningen och det tillämpliga kollektivavtalet ska iakttas.

Det finns alltid skäl att ingå ett skriftligt arbetsavtal, även om ett muntligt avtal också är giltigt. Om inget skriftligt arbetsavtal ingås, ska arbetsgivaren ändå ge arbetstagaren en skriftlig redogörelse för de centrala villkoren i arbetet, om arbetstagarens arbetstid överstiger 12 timmar under fyra på varandra följande veckor. Det rekommenderas att redogörelsen ges inom sju dagar från det att arbetet inleds. En 15-åring eller äldre kan själv ingå ett arbetsavtal. För en person under 15 år undertecknas arbetsavtalet av vårdnadshavaren eller den unga själv med vårdnadshavarens samtycke. Det lönar sig att göra upp arbetsavtalet i två exemplar, ett för arbetstagaren och ett för arbetsgivaren. I arbetsavtalets innehåll ska arbetsgivaren se till att man med arbetstagaren kommer överens om åtminstone de villkor som antecknats i arbetsavtalslagens bestämmelse om de centrala villkoren för arbetet.

Säsongarbete för viss tid upphör utan uppsägningstid efter den tid som överenskommits i arbetsavtalet. Arbetstagaren har rätt att på begäran få ett arbetsintyg när anställningen upphör. Det lönar sig alltid att be om ett arbetsintyg, eftersom det är ett viktigt dokument när du söker ett nytt arbete eller en utbildningsplats. Med arbetsintyget kan du visa att du redan har skaffat dig erfarenhet av arbetslivet.

I samband med lönebetalningen ska arbetsgivaren alltid ge en lönespecifikation. Det lönar sig för arbetstagaren att kontrollera i lönespecifikationen att lönen inklusive eventuella tillägg har beräknats rätt. Särskilda ersättningar eller tillägg, såsom söndags-, övertids- eller semesterersättningar, får inte ingå i grundlönen, utan de ska alltid betalas utöver grundlönen och specificeras i lönespecifikationen.

Om det av någon anledning uppstår problem i arbetet ska de i första hand utredas på arbetsplatsen. Om arbetsplatsen har en förtroendeman eller arbetarskyddsfullmäktig kan du be denna om hjälp. Om det inte går att lösa problemet på arbetsplatsen kan du vända dig till ansvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket. Arbetarskyddsmyndigheterna ger råd och anvisningar till såväl arbetstagare som arbetsgivare.


Kontakter

Arbetarskyddsmyndigheternas riksomfattande telefonrådgivning på numret 0295 016 620 måndag till fredag kl. 9–15.

Anställningsförhållande Arbetarskydd