Anställningsförhållande
Utstationerad arbetstagare (tillämpningssituationer i enlighet med den gamla lagen)
Med en utstationerad arbetstagare avses en arbetstagare som vanligtvis arbetar i någon annan stat än Finland och som medan arbetsförhållandet pågår under en begränsad tid utstationeras till Finland av ett företag som är etablerat i en annan stat och som är arbetsgivare. En utstationerad arbetstagares ordinarie arbetsplats är följaktligen någon annan stat än Finland.
Obs! tillämpningssituationer i enlighet med den nya lagen kan hittas här.
Utstationerade arbetstagare omfattas av lagen om utstationerade arbetstagare (1146/1999). Med stöd av lagen tillämpas finska bestämmelser om arbetslivet när de är gynnsammare för arbetstagaren än de bestämmelser som annars skulle tillämpas på arbetstagaren. I fråga om tillämpning av lagen spelar det ingen roll, om arbetsgivaren kommer från ett EU-land eller ett land utanför EU.
Det är fråga om en utstationerad arbetstagare när
- ett företag för företagets räkning och under dess ledning sänder en arbetstagare till en arbetsuppgift som ska utföras i Finland och ett avtal förekommer mellan arbetsgivaren och en i Finland verksam mottagare av tjänster (t.ex. ett avtal om underentreprenad)
- ett företag sänder en arbetstagare på arbete till ett verksamhetsställe eller ett företag som hör till samma företagsgrupp
- ett företag som förmedlar tillfällig arbetskraft eller bedriver uthyrning av arbetskraft sänder en arbetstagare på arbete till ett annat företag (hyrd utstationerad arbetstagare).
Skyldigheter för arbetgivaren och arbetsbeställaren
Det utstationerande företaget, dvs. arbetsgivaren, sörjer för att utse en företrädare i Finland samt för många andra arbetsgivarskyldigheter som till exempel att följa en lönenivå som i Finland betraktas som skälig. Arbetsgivaren måste likaså alltid sörja för arbetssäkerheten. När det gäller uthyrda arbetstagare ansvarar användarföretaget även för arbetssäkerheten.
Utstationerade arbetstagares socialskydd i arbetslivet baserar sig alltid på arbetsgivarföretagets ansvar eller på avtal som ingåtts mellan länderna. Det utstationerande företaget och användarföretaget kan också exempelvis ingå avtal om att ställa företagshälsovårdstjänster till utstationerade arbetstagares förfogande. Huvudsaken är att arbetet i Finland ska vara hälsovänligt och säkert.
Kontaktmyndighet regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, ansvarsområdet för arbetarskyddet
Ansvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland är kontaktmyndighet för utstationerade arbetstagare i Finland. Kontaktmyndigheten står till tjänst med allmänna råd om den finländska lagstiftningen i anslutning till utstationering för företag som utstationerar arbetstagare i Finland, företag som tar emot utstationerade arbetstagare i Finland och utstationerade arbetstagare.
Vänligen skicka dina frågor om utstationerade arbetstagare till e-postadressen [email protected].
Mera information: Anu Ikonen, överinspektör, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, [email protected], tfn 0295 018 143.
Lagen definierar inte någon minimilön, utan lönen fastställs utifrån ett allmänbindande arbetskollektivavtal för branschen. Om branschen inte har något allmänbindande kollektivavtal eller någon annan överenskommelse eller praxis, ska en sedvanlig och skälig lön betalas till arbetstagaren.
Du hittar arbetskollektivavtal som fastställts som allmänbindande kollektivavtal i nättjänsten Finlex.fi.
Lön som arbetsgivaren inte betalat
Om arbetsgivaren inte har betalat lönen, ska du själv av arbetsgivaren kräva den lön som inte har betalats. Till att börja med ska du påminna arbetsgivaren om saken. Som hjälp vid påminnelsen kan du använda blanketterna Anmälan om lönefordran under pågående anställningsförhållande ja Anspråk på lönefordran efter avslutat anställningsförhållande.
Skattenummer
Om du arbetar på en byggarbetsplats, måste du på arbetsplatsen bära ett synligt personkort med fotografi, även försett med skattenummer.
Skattenumret kan du begära hos skattebyrån eller skatteförvaltningens telefontjänst.
Arbetsgivaren kan likaså vid behov begära skattenumren för alla sina arbetstagare på samma gång.
Mer information på skatteförvaltningens nättjänst: Skattenummer– ofta förekommande frågor.
Information för utlänningar om arbetslivet i Finland: På arbete i Finland – information för invandrare på 13 språk. Arbetshälsoinstitutet.
Bestämmelserna fastställer skyldigheter såväl för den utstationerade arbetstagarens arbetsgivare som för det företag som anlitar arbetstagarna.
Det utstationerande företaget ska enligt lagen
- utse en företrädare för det företag som verkar i Finland
- kontrollera uppgifterna om utländska arbetstagare och deras rätt att arbeta
- iaktta föreskrifter och bestämmelser om arbetstid
- svara för arbetstidsbokföringen
- iaktta bestämmelserna om minimilön
- förvara uppgifterna om betalda löner
- ordna företagsshälsovården
- teckna olycksfallsförsäkring för arbetstagarna
- se till att arbetet utförs på ett säkert sätt.
Det företag som anlitar utstationerade arbetstagare i Finland ska
- se till att det utstationerande företaget utser en företrädare
- sörja för arbetstagarnas säkerhet i arbetet
Beställaransvarslagen gäller i regel även utstationering av arbetstagare
Då beställaren ingår ett avtal om hyrd arbetskraft eller underleverans med det utstationerande företaget, ska beställaren även beakta de skyldigheter som föreskrivs i lagen om beställarens utredningsskyldighet och ansvar. Beställaransvarslagen gäller såväl finska som utländska beställarföretag , då arbetet utförs i Finland. Det spelar inte heller någon roll om beställarföretaget köper hyrt arbete eller underleverans av ett finskt eller ett utländskt företag.
Mer information om de skyldigheter som föreskrivs i beställaransvarslagen: Beställaransvar.
Skattenumret är obligatoriskt för personer som arbetar på en byggarbetsplats
Varje person som arbetar på en byggarbetsplats ska på arbetsplatsen som identifikation bära ett synligt personkort med foto.
Ett undantag från bestämmelsen utgörs endast för personer som tillfälligt levererar varor till arbetsplatsen samt byggarbete eller renovering som utförs av en privatperson för egen räkning. I detta fall behövs inget personkort. Personkort behövs inte heller på byggarbetsplatser som inte är gemensamma arbetsplatser.
Av personkortet ska framgå
- huruvida personen är arbetstagare i anställningsförhållande eller egenföretagare
- Egenföretagares personkort ska visa företagets namn
- arbetstagarens namn och foto
- arbetsgivarens (lönebetalarens) namn
- skattenummer
Skattenumret kan av arbetstagaren begäras hos skattebyrån eller skatteförvaltningens telefontjänst. Även arbetsgivaren kan begära skattenumren för alla sina arbetstagare på samma gång.
Mer information på skatteförvaltningens nättjänst: Skattenummer - anvisningar för arbetstagare och arbetsgivare inom byggbranschen.
På andra platser i Tyosuojelu.fi
På andra webbplatser
- Utstationerade arbetstagare. Arbets- och näringsministeriet.
- På arbete i Finland – information för invandrare på 13 språk.
- Arbetsgivarskyldigheter för utländska företag. Skatteförvaltningen.
- Utlänningar som arbetar på arbetsplatsen Olkiluoto 3. Skatteförvaltningen.
- Utländska hyrda arbetstagare och finsk beskattning. Skatteförvaltningen.
- Skattenummer - anvisningar för arbetstagare och arbetsgivare inom byggbranschen. Skatteförvaltningen.
- Beskattningen av utlänningar som kommer till Finland. Skatteförvaltningen.
- Finsk personbeteckning för dem som arbetar i Finland. Skatteförvaltningen.
- Internationell social trygghet. Social- och hälsovårdsministeriet.